2012. december 17., hétfő

Sajtos perec


A karácsonyi sütögetést ezzel a pereccel indítottam, aztán szép sorban elkészült a többi aprósütemény is.
A krémesek természetesen csak az utolsó napokban kerülnek sorra.
Ezt a perecet a sajtos pogácsám alapján sütöttem, de margarin helyett zsírt használtam, hogy omlósabb legyen.
Nagyon finom, főleg melegen!

Hozzávalók:
(70-80 darabhoz)

  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg zsír
  • 20 dkg reszelt sajt (füstölt)
  • 1 csapott evőkanál só
  • 1 tasak sütőpor
  • tejföl amennyit felvesz (kb 1-2 dl)

Elkészítése:

  • A lisztet a sóval és a sütőporral elkeverjük, majd a többi hozzávalóval együtt, gyors mozdulatokkal tésztává gyúrjuk.
  • A tésztát fóliába csomagolva 1-2 órára hűtőszekrénybe tesszük, majd kinyújtjuk nem túl vékonyra, és perecvágóval kiszaggatjuk. A munkafelületet nem kell lisztezni!
  • A pereceket sütőpapíros tepsire tesszük, és 180 fokos sütőben kb 10 perc alatt világos színűre sütjük.
Tipp: Sütés előtt megkenhetjük tojással, és megszórhatjuk egy kevés reszelt sajttal.
         Fémdobozban tároljuk.

3 megjegyzés:

Sziszó írta...

Kedves Edó!
Ez az a féle perec, ami akár karácsonyig eláll dobozban?
Köszönöm válaszod: Sziszó

Edó írta...

Kedves Sziszó!Sajnos nem tudom megmondani,mert még nem teszteltem.Csak reménykedni tudok,hogy Karácsonykor is finom puha lesz,hisz zsírt is azért tettem bele.El biztosan nem romlik,de reméljük,h meg sem szárad:-)

Rozi írta...

Nagyon szép Karácsonyi menüt állítottál össze.

Sikerekben gazdag,Boldog Újévet kívánok!