2012. december 10., hétfő

Gyümölcsös lepény diós morzsával


Idén is rengeteg gyümölcsöt hozott a Mikulás, így most nagyjából minden gyümölcsből készül.
Banánturmix, préselt gyümölcslé, gyümölcsös zabkása, gyümölcsös joghurt, na meg ez a jó kis lepény. Lényegében a tészta ugyanaz, mint a barackos-, vagy a szilvás lepényé, a morzsa pedig a morzsasütik alapja (crumble), vagy amit bármilyen sütemény tetejére is használnánk.
Valóban nem sajnáltam belőle a gyümöclsöt, de kell is hozzá minimum ennyi.
Könnyen, egyszerűen elkészíthető sütemény, és a diós morzsával megspékelve még finomabb.
Gyerekek nagy kedvence.

Hozzávalók:

  • 5 tojás
  • 20 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg cukor
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 2-2 mandarin, alma, körte és kiwi (összesen kb 70 dkg gyümölcs)
  • 3 evőkanál zsemlemorzsa
A diós morzsához:
  • 5 dkg liszt
  • 5 dkg teljes kiörlésű liszt
  • 10 dkg vaj
  • 5-7 dkg sötétbarna nádcukor
  • 5 dkg dió
  • 1 csapott teáskanál fahéj

Elkészítése:

  • A gyümölcsöket megmossuk, a mandarint és a kiwit meghámozzuk, majd mindet kisebb kockára vágjuk. Összekavarjuk a zsemlemorzsával, és félretesszük.
  • A diót két fólia között húsklopfolóval durvára törjük.
  • A tojások sárgáját először a cukorral, majd a liszttel és a vanília aromával, végül pedig a sütőporral elkevert liszttel kikavarjuk. 
  • A fehérjéket kemény habbá verjük, és a masszához forgatjuk.
  • A tésztát egy kisebb méretű, sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és rászórjuk a gyümölcsöket.
  • A morzsához a hozzávalókat kézzel összemorzsoljuk, és rászórjuk a gyümölcs tetejére (ne gyúrjuk teljesen össze, csak morzsává!).
  • 180 fokos sütőben kb 40 perc alatt megsütjük, majd kisebb szeletekre vágva tálaljuk.
Megj: Készíthetjük diós morzsa nélkül is, és a gyümölcsöket is variálhatjuk aszerint, hogy éppen mi van otthon.

Nincsenek megjegyzések: