2012. december 2., vasárnap

Somlói galuska (és apró bosszúságok)



Hogy ne legyek így egyből ünneprontó, először kezdem azzal, hogy nagy kevencünk a somlói galuska.
Főként kislányom és én szoktunk enni ilyent cukrászdában, de itthon még nem került rá sor, hogy elkészítsem, hiszen  a dolog elég macerás.
Aztán végre rászántam magam, a gyerekek nagy örömére.

A somlói galuskát nagyon sokféleképpen készítik, erre is igaz, hogy ahány ház, annyi szokás.
Alapjában véve ez egy háromféle ízű piskótából készült, alaposan meglocsolt, megáztatott, rumos ízű, krémmel és csokoládészósszal rétegezett édesség, melyet általában dióval és mazsolával gazdagítanak.

A piskótát saját meglátásom szerint készítettem, a mennyiséget pontosan eltaláltam, tehát ez rendben volt.
A szirup is rendben van, hiszen általában mindig ezzel locsoljuk a piskótákat.

A krém és a csokiszósz elkészítéséhez pedig kutakodtam egy kicsit, és ezt találtam Lekvároskuktánál.
Na most, kiderült, hogy Stahl receptje alapján készítette ő is, és a mennyiségekkel nem volt megelégedve. A piskótája túl kevés lett, a csokiszósz túl sok. Talán valaki még kommentben is jelezte, hogy neki sem sikerült, ő a piskóta állagára panaszkodott.
A csokiszósz receptje már a leírás alapján nem volt szimpatikus, a víz miatt, valahogy selymesebb öntetet képzelnék el.

Na most jőjjön a bosszúság:

  1. A megadott piskóta mennyisége túl kevés ehhez a süteményhez (2 tojásosból ajánlja elkészíteni Stahl).
  2. A csokiszósz rengeteg (nálam a fele szerepel), valóban bőven elég lenne a fele is. Az állagával sem vagyok elégedett, mert még egy napi hűtőztetés után is folyékony, nem túl egynemű. 
  3. Megnéztem, a szirupnak is hatalmas mennyiség van megadva, szerintem 3 somlói meglocsolására is elég lenne. A maradékokkal mit kezdjünk?
  4. Viszont pozitívum az, hogy Stahl muffinformát ajánl a háromféle piskóta elkészítéséhez, ez valóban praktikus megoldás.
Nem mintha csodálkoznék, mert kezdő háziasszony koromban is sokszor csalódtam már híres receptekben, de most, hogy ismét szembesülnöm kellett egy hibás recepttel, dühös lettem.

Miért megengedett az , hogy egy sztárszakács (nemcsak egy) receptje ne fedje a valóságot? A mennyiségeket nagyon pontosan kellene megadni, hogy ha azt bárki elkészíti, a végeredmény sikeres legyen. Régen, amikor általában fix recept alapján sütöttem-főztem, gyakran lett a végeredmény sikertelen, amikor különféle magazinokból vettem a recepteket. 
És ma is egyfolytában szembesülök azzal, hogy rengeteg nem hiteles recept jelenik meg, melyek már ránézésre hibásak. Egy gyakorlott háziasszony szeme ezt talán kiszúrja, de egy kezdő biztosan nem.

Na, mindent összevetve, ez a somlói nagyon finom lett így ahogy van. A csokiszósz nem százas, de azért elmegy, ha van jobb receptetek, inkább azt használjátok.



Hozzávalók:

A háromféle piskótához:

  • 4 tojás
  • 25 dkg cukor
  • 25 dkg liszt
  • 1 dl olaj
  • 1 dl víz
  • 1 tasak sütőpor (10 g)
  • 5 dkg pörkölt darált dió
  • 1 evőkanál kakaó
  • 1 teáskanál vanília aroma
A sziruphoz:
  • 3 dl víz
  • 8 dkg cukor
  • 1 teáskanál rumaroma
A krémhez és a töltelékhez:
  • 4 tojássárgája
  • 1 evőkanál liszt
  • 2,5 dl tej
  • 2,5 dl habtejszín
  • 15 dkg cukor
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 10 dkg durvára tört (vagy darált) pörkölt dió
  • 5-7 dkg mazsola
  • 1 teáskanál rumaroma
  • baracklekvár
A csokoládé szószhoz:
  • 10 dkg étecsokoládé
  • 10 dkg cukor
  • 1,5 dl víz
  • 1 teáskanál rumaroma
A tetejére:
  • 1-2 dl tejszín habbá verve
Elkészítése: 
  • A mazsolát kevés rumos vízbe beáztatjuk.
  • A piskótához a tojások sárgáját először a cukorral, majd az olajjal és a vízzel kikavarjuk. Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, összekavarjuk, majd óvatosan beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét.
  • A masszát ezután három egyenlő részre osztjuk. Az elsőhöz vanília aromát, a másodikhoz kakaót, míg a harmadikhoz őrölt diót kavarunk.
  • Egy muffinformát kibélelünk papírkapszlikkal, és megtöltjük a három féle masszával úgy, hogy mindenikből 4 darab legyen. A sütést mégegyszer megismételjük, így 8-8 db különböző piskóta készül. Hűlni hagyjuk, majd mindeniket kisebb kockára felvágjuk.
  • Ezalatt elkészítjük a krémet: a tojások sárgáját kikavarjuk a cukorral, a liszttel, a tejjel és a tejszínnel. Mérsékelt tüzön, folyamatosan kavargatva sűrűre főzzük, hozzáadjuk a vanília aromát, és félretesszük.
  • A sziruphoz valókat összemelegítjük, hogy a cukor feloldódjon.
  • A csokoládé szószhoz valókat (az aroma kivételével) lassú tüzön összemelegítjük.
  • Következik a sütemény összeállítása: egy nagyobb tál alját kirakjuk a kakós piskótakockákkal. Bőven meglocsoljuk sziruppal, rásimítjuk a krém felét, egy kevés baracklevárt, és megszórjuk durvára tört dióval, illetve lecsöpögtetett mazsolával. Megöntözzük egy kevés csokiszósszal. A rétegezést megismételjük ugyanígy a vaníliás piskótával is, és a tetejére szórjuk a kakaós piskótát. 
  • Csokiszósszal meglocsoljuk, és néhány órára (vagy egy ájszakára) hűtőszekrénybe állítjuk, hogy a sütemény összeálljon.
  • Tálaláskor a masszából egy kanál segítségével galuskákat szaggatunk, desszertes tálba helyezzük, és tejszínhabbal, csokiszósszal kínáljuk. Vagy felvágjuk, és tányéron tálaljuk.
A tálalás nem a legszebb (a tejszínt pl nem lehetett felverni), viszont a sütemény annál finomabb :)

5 megjegyzés:

Kati írta...

Jár így az ember lánya, sajnos. Én eddig leginkább csak Gergely Éva szakácskönyvéből főztem, de ott minden stimmel, sosem csalódtam. Viszont a különböző újságokban megjelenő receptekben igen. De azt hiszem már kezd szemem lenni hozzá, vagy megkérdem anyumat, ha valamiben kételkedem.

Katalin írta...

Finom lehetett a somlói galuskád. Én is épp most pénteken készítettem, a hétvégére. Lehet hogy este felteszem már, majd nézd meg :) Sajnálom, hogy ennyi bosszúságod volt vele, de azért biztosan gyorsan fogyott. Én nem panaszkodhatom, elég jól eltaláltam a hozzávalókat. Most csináltam először ilyen "macerás" kivitelben, de mag akartam adni neki a módját :)

Edó írta...

Igen,egyébként nagyon finom volt,de nekem az a cukrászdai csokiszósz kell:-) ez meg vizet sem vihet neki.
Katalin,majd megnézem a tiedet,kíváncsi vagyok!

Katalin írta...

Ide is beírom, ezt biztosan megtalálod :) a csokit csak tejjel hígítottam, de tejszínnel biztosan még finomabb :) A 2 tojásos tortalapok egyenként kb. 1 cm magasak lehettek (csak közepes méretű tojásokból csináltam), pontosan nem tudom, de összesen így a 6 tojásból pont elég is volt a tészta - sem sok, sem kevés. A tortaforma, amibe töltéskor visszatettem 7 cm magas, és mint a képen is látható, ez színültig tele lett a megtöltött lapokkal.

Edó írta...

Köszönöm Katalin!A piskóta nekem is pont jó lett,elég lett,de akkor a csokiszószt legközelebb tejjel készítem.