2012. december 6., csütörtök

Rántott sertésnyelv diós öntettel


Nagyon szeretem a nyelvet, bármilyen formában. Sajnos a családban csak lányommal ketten esszük, azért csak ritkán készítek.
A dió szerintem nagyon jól illik sült húsokhoz, ezért a rántott nyelv mellé most diós öntetet is készítettem.
Finom, merész kombináció, csak bátraknak ajánlom! :)

Hozzávalók:

  • 2 sertésnyelv
  • 2 babérlevél
  • néhány szem egész bors, só
  • a panírozáshoz: 2 tojás, 5 dkg liszt, 5 dkg zsemlemorzsa, só, bors
  • a sütéshez: olaj
A diós öntethez:
  • 5 dkg pörkölt darált dió
  • 1 dl semlegez ízű olaj
  • 1 teáskanál mustár
  • 1 teáskanál méz
  • 1 teáskanál apróra vágott zöldhagyma
  • néhány csepp balzsamecet
  • csipet só
Elkészítése:

  • A sertésnyelvet megmossuk, majd hideg vízben a babérlevéllel és a borssal főni tesszük. 
    2-3 órán át főzzük, amíg a nyelv megpuhul, ezután leszűrjük, a fehér bőrét lehúzzuk róla, és nem túl vékony szeletekre vágjuk. 
    Megsózzuk és borsozzuk, majd rendre lisztbe, felvert tojásba, és zsemlemorzsába forgatjuk. 
    Forró olajban kisütjük, és egy szalvétával bélelt tálra kiszedjük. 
    A diós öntethez a hozzávalókat jól kikavarjuk, és a nyelv mellé kínáljuk. 
    Köretként krumplipürét adhatunk mellé.
    Tipp: A nyelv főzőlevét ne öntsük el, mert nagyon finom húsleves alap.

1 megjegyzés:

Juci írta...

Mint a bejegyzésedben már írtad, merész kombináció...
Én bevállalnám, ha csak egy pár falat erejéig is, mert nagyon kiváncsi-fáncsi vagyok az ízére és az összhatásra,(most ezt a diós öntetre értettem).