A különleges, extra dolgokat az ételben is szeretem. Ínyenc vagyok, kedvelem az igényes ételeket, a körte-sajt párosról pedig halllottam már jókat, és mindenképp szerettem volna valamilyen formában kipróbálni. Először pirítósra terveztem, aztán meggondoltam, és kiadósabb formában végezte.
Igazából pizzának is mondhatnám, de a lepényke megnevezés sokkal jobban tetszik.
Nem egy szokványos étel az biztos, de hogy milyen volt?
Überszuper extra finom! Amikor először beleharaptam, rögtön levett a lábamról. Szerintem sosem ettem még ennyire finom feltétes lepényt, pizzát. Egyszerű, igényes, különleges, meghökkentő, harmónikus. Hát... s még ódákat tudnék zengeni róla :)
Imádnivaló, próbáljátok ki!
Hozzávalók:
A tésztához:
- 50 dkg liszt
- 3 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál tejföl
- 2 csapott teáskanál só
- 1 teáaskanál cukor
- 2,5 dl víz
- 2,5 dkg élesztő
- 1-2 teáskanál apróra vágott rozmaring
- 15 dkg márványsajt (kékpenészes)
- 2 nagyobb körte
- 5 dkg vaj
- őrölt színes bors
- rozmaring
Elkészítése:
- Az élesztőt a cukorral és 1 dl langyos vízzel elkeverjük, langyos helyre tesszük, és felfuttatjuk.
- Ezután a többi hozzávalóval együtt alaposan összegyúrjuk, megdagasztjuk.
- A tésztát letakarva a duplájára kelesztjük, majd ismét átgyúrjuk és négy egyenlő részre osztjuk, cipóvá gömbölyítjük.
- Lisztezett felületen a cipókat egyenként kör alakúra kinyújtjuk, a széleit pedig visszahajtogatjuk, mintegy peremet képezve.
- A körtét megmossuk, a magházat eltávolítjuk, és szeletekre vágjuk.
- A márványsajtot és a vajat kisebb kockára, egy kevés rozmaringot pedig apróra vágunk.
- A lepénykék tetejét kirakjuk körtecikkekkel, megszórjuk sajt- és vajdarabkákkal, illetve őrölt borssal és rozmaringgal.
- 15 percet hagyjuk kelni, majd 200 fokos sütőben kb 22 perc alatt megsütjük.
2 megjegyzés:
Edó, őszintén mondom, csorog a nyálam a fotót nézve, s a leírásodat olvasva, igazi különlegesség, azt hiszem nekem is ízlene:)El is mentem magamnak:)
Igen,szerintem is ízlene neked Kati:)
Megjegyzés küldése