2012. július 31., kedd

Cukkinis-mandulás sütemény



Legutóbbi erdélyi konyhás találkozónkra, mely a Déva melletti Nagyágon zajlott, nagyon kedves kolléganőm, Otti cukkinis süteményt hozott.

Már az első falat után eldöntöttem, hogy a kedvencem lesz. Nagyon szeretem a nyers zöldségekkel készült süteményeket, mert szerintem ezeknek van a legjobb állaguk. Én magam is előszeretettel reszelek zöldséget az efféle sütemények tésztájába, mert ettől lesz igazán szaftos, és még néhány nap múlva sem szárad ki.
A nádcukor pedig különleges, melaszos ízt kölcsönöz neki, ráadásul ez a sütemény tele van mindenféle finomsággal, szóval tényleg isteni.
Érdemes kipróbálni!

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt 
  • 10 dkg darált mandula 
  • 45 dkg cukkini 
  • 15 dkg tejföl 
  • 75 ml olaj 
  • 10 dkg vaj 
  • 4 tojás 
  • 18 dkg nádcukor (vagy barnacukor)
  • 2 teáskanál vanília aroma
  • 10 dkg  étcsokoládé 
  • 1 teáskanál szódabikarbóna 
  • ízlés szerint fahéj, őrölt csillagánizs  
  • a tetejére: 2 marék áfonya, 10 dkg mandula darabokra vágva


Elkészítése:
  • A lisztet, a darált mandulát, a darabokra vágott csokoládét, a fahéjat, a csillagánizst és a szódabikarbónát egy tálban összekeverjük. 
    A cukrot az olvasztott vajjal összekeverjük, majd hozzáadjuk az olajat, a tojásokat és a tejfölt
    Jól összekeverjük, és a cukkinit belereszeljük (amennyiben nem bió, hámozzuk meg), majd a lisztes keverékkel összekeverjük. 
    Kikent tepsibe öntjük, és a tetejét megszórjuk mandulával valamint áfonyával (vagy tetszés szerint más gyümölccsel). 
    Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 35 perc alatt készre sütjük.

4 megjegyzés:

Kati írta...

Már sok helyen olvastam, hogy a cukkinitől szaftosak lesznek a sütik, ki kell próbáljam én is:)

IsaBella írta...

Tavaly az osztálytársam még télen is hozta a suliba a cukkinis muffinokat, és nagyon finom volt! Most már nekem is ki kell próbálni egy cukkinis receptet. :)

sz.marika írta...

Sok éve sütögetek cukkinis sütiket (is), teszteltem néhány begyűjtött receptet, de nekem ez mindet lekörözte, magasan. :-)
Kipróbáltam a nyáron mákkal is, azzal nem olyan jó. Pedig a mák is nagy kedvencem, de ebben nem olyan jó.

Így most meg az utolsó kerti saját cukkiniket elhasználandó, elkészítem ismét a diós verziót :-)
Köszönöm a receptet :-)

Edó írta...

Kedves Marika,nagyon örülök,hogy ennyire tetszik!Ez most jó ötlet nekem is,mert van még néhány cukkini a kertben,de ez a süti nem is jutott volna most eszembe :) Köszönöm az ötletet! :)