Gyerekeimmel nagyon szeretjük a főtt nyelvet, és lányom kérésére ismét készítettem, ezúttal citromos mártással. Nagyon ízlett nekik, de szerintem ettünk már finomabb mártást is, szóval ez a citromos nem lett a kedvencem.
Finom volt, nagyon gyorsan elfogyott.
Hozzávalók:
- 2 sertésnyelv
- 3 kisebb petrezselyemgyökér
- 1 fej hagyma
- 3 cikk fokhagyma
- 3 babérlevél
- néhány szem egészbors
A citromos mártáshoz:
- 5 dkg vaj
- 2 cikk fokhagyma
- 2 púpozott evőkanál liszt
- 1 citrom reszelt héja
- 2 dl tej
- 3 dl húsalaplé (a nyelv főzőleve)
- 1 teáskanál cukor
- fél citrom leve
- só
Elkészítése:
- A nyelvet alaposan megmossuk, majd egy fazékba tesszük a megtisztított zöldségekkel, a babérlevéllel és a borssal együtt. Felöntjük vízzel, és 1,5-2 óra alatt puhára főzzük.
- Ezután leszűrjük, a nyelv fehér bőrét eltávolítjuk, szeletekre vágjuk és megsózzuk.
- A mártáshoz a vajon megpirítjuk a zúzott fokhagymát, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, a lisztet, majd egy kevés kavargatás után felöntjük a húslével és a tejjel.
- Lassú tüzön kavargatva besűrítjük, közben ízesítjük sóval, cukorral és citromlével.
- A nyelvet a mártáshoz adjuk (vagy egyszerűen csak mellé kínáljuk), összeforraljuk, majd krumplipürével tálaljuk.
2 megjegyzés:
Szívesen megkóstolnám :)
Nemrég készítettem én is sertésnyelvet citromos mártással, nekem nagyon ízlett!
Megjegyzés küldése