Kapros ordás pite - az egyik kedvenc süteményem. Senki nem mondaná, hogy ez diétás változat, mert szerintem a hagyományosnál is finomabb.
Hozzávalók a tésztához:
A töltelékhez:
- 20 dkg teljes kiörlésű liszt
- 8 dkg kókuszzsír
- 2 tojássárgája
- 1,5 evőkanál sötétbarna nádcukor
- 3 evőkanál tej
- csipetnyi só
A töltelékhez:
- 60 dkg orda
- 3 tojás
- 15 dkg nyírfacukor (vagy xilit)
- 1 teáskanál vanília aroma
- 1 citrom reszelt héja
- 1 csokor kapor
- 3 teáskanál citromlé
Elkészítése: A kókuszzsírt
felolvasztjuk, és a tésztához valókat gyors mozdulatokkal
összegyúrjuk. Fóliába csomagova, legalább 1 órára
hűtőszerkénybe helyezzük. Közben elkészítjük az ordás
tölteléket: apróra vágjuk a kaprot, a tojásokat szátválasztjuk,
a fehétjét a fele cukorral kemény habbá verjük. Az ordát
kikavarjuk tojássárgájával, a cukor másik felével, vaníliával,
kaporral, és citromlével ízlés szerint. Ha túl száraz az orda,
kevés tejet hozzáadva krémesebbé tehetjük. Végül óvatos
mozdulatokkal a felvert habot is belekavarjuk. A tésztát két
egyenlő részre osztjuk, és enyhén lisztezett felületen egyenként
két egyforma téglalapot nyútjunk. Az első tésztalapot
sütőpapírral bélelt tepsire nyújtjuk, villával megszúrkáljuk,
és ráterítjük az ordás krémet. Betakarjuk a másik
tésztalappal, villával megszúrkáljuk, és 180 fokos sütőben
30-35 perc alatt megsütjük.
Tipp: Szebb lesz a színe, ha sütés
előtt lekenjük tojássárgájával.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése