2017. július 11., kedd

Kapros-ordás pite


Kapros ordás pite - az egyik kedvenc süteményem. Senki nem mondaná, hogy ez diétás változat, mert szerintem a hagyományosnál is finomabb.

Hozzávalók a tésztához:


  • 20 dkg teljes kiörlésű liszt
  • 8 dkg kókuszzsír
  • 2 tojássárgája
  • 1,5 evőkanál sötétbarna nádcukor
  • 3 evőkanál tej
  • csipetnyi só


A töltelékhez: 


  • 60 dkg orda
  • 3 tojás
  • 15 dkg nyírfacukor (vagy xilit)
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 csokor kapor
  • 3 teáskanál citromlé


Elkészítése: A kókuszzsírt felolvasztjuk, és a tésztához valókat gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Fóliába csomagova, legalább 1 órára hűtőszerkénybe helyezzük. Közben elkészítjük az ordás tölteléket: apróra vágjuk a kaprot, a tojásokat szátválasztjuk, a fehétjét a fele cukorral kemény habbá verjük. Az ordát kikavarjuk tojássárgájával, a cukor másik felével, vaníliával, kaporral, és citromlével ízlés szerint. Ha túl száraz az orda, kevés tejet hozzáadva krémesebbé tehetjük. Végül óvatos mozdulatokkal a felvert habot is belekavarjuk. A tésztát két egyenlő részre osztjuk, és enyhén lisztezett felületen egyenként két egyforma téglalapot nyútjunk. Az első tésztalapot sütőpapírral bélelt tepsire nyújtjuk, villával megszúrkáljuk, és ráterítjük az ordás krémet. Betakarjuk a másik tésztalappal, villával megszúrkáljuk, és 180 fokos sütőben 30-35 perc alatt megsütjük.
Tipp: Szebb lesz a színe, ha sütés előtt lekenjük tojássárgájával.


Nincsenek megjegyzések: