2017. július 4., kedd

Barackos krémes




Hozzávalók:

  • 40 dkg fagyasztott leveles tészta
  • 4 tojás
  • 1 l tej + 1 dl
  • 25 dkg cukor
  • 13 dkg liszt
  • 2 teáskanál vanília aroma
  • 2 tasak zselatinpor (10 g)
A barackos réteghez:

  • 75 dkg sárgabarack
  • 5 dkg cukor
  • 1 tasak zselatinpor (10 g)
Elkészítése:

    • A tojássárgáját kikavarjuk a cukor felével. Hozzáadjuk a lisztet, és egy kevés tejjel (az 1 literből) simára kavarjuk. A többi tejet feltesszük forrni.
    • Amikor a tej felforrt, a tojásos masszához öntjük, hozzáadjuk a vaníliát, és habverővel, lassú tüzön, állandóan kavargatva, sűrű krémmé főzzük.
    • Ezután a vaníliás krémet langyosra hűtjük, közben megsütjük a tésztát.
    • A kiolvadt leveles tésztát egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és egy 28 cm-es átmérőjű kört vágunk belőle. Ezután szép aranyszínűre sütjük, 180 fokon, kb 20-25 percig.
    • A vékony tészta hatalmasra nő sütés közben, ezért miután a sütőből kivettük, középen óvatosan vágjuk két lapra, az egyik a sütemény alja lesz, a másik a teteje. Az egyik lapot tortakeretbe helyezzük (az állítható, alj nélküli a legcélszerűbb), és állítsuk pontosan a tészta méretére.
    • 1 dl hideg tejet a zselatinporral elkeverünk, lassú tüzön felmelegítjük, hogy a zselatin felolvadjon (forralni nem szabad!). A langyos krémhez kavarjuk.
    • A tojásfehérjét a cukor másik felével kemény habbá verjük, majd egy fakanállal óvatosan a krémhez forgatjuk.
    • A krémet a tortakeretbe öntjük a tésztalapra, és hűtőszekrénybe helyezzük, amíg megdermed.
    • A barackot megmossuk, kimagozzuk, és a cukorral összeturmixoljuk, vagy ledaráljuk. Két evőkanálnyit kiveszünk, belekavarjuk a zselatint, felmelegítjük, majd visszakavarjuk a barackhoz.
    • A torta tetejére simítjuk, és dermedni hagyjuk.
    • Végül a maradék tésztalapot 8 egyforma háromszögre vágjuk, és a torta tetejére rakosgatjuk.



                    Nincsenek megjegyzések: