2016. február 2., kedd

Vegán tortilla




A zöldségből készüt fasírtokat mindig előnyben részesítem a húsossal szemben. Egyrészt, mert sokkal finomabbak szerintem a zöldségfasírtok, másrészt pedig sokkal egészségesebbek, így nugodt szívvel teszem a családom elé, s még a plusz kilóktól sem kell tartanunk.
A másik nagy kedvenc nálam az, amikor egy étel több részből áll, egy kis ez egy kis az...izgalmasnak találom :)
A leírás alapján hosszúnak és bonyolultnak tűnhet, de az elkészítése egyszerű.


Hozzávalók 4 személyre:

A tortillához:

  • 15 dkg liszt (plusz a nyújtáshoz)
  • 1 dl meleg víz
Az édesburgonya pogácsához:

  • 2 közepes édesburgonya (20 dkg)
  • 15 dkg vörösbab (konzerv)
  • 1 kisebb lilahagyma
  • fél zöldcitrom (lime) leve és reszelt héja
  • 2 evőkanál teljes kiőrlésű búzaliszt 
  • maréknyi petrezselyemzöld
  • fél teáskanál zúzott koriandermag
  • 1 teáskanál dijoni mustár
  • só, bors, kevés fűszerpaprika
  • a sütéshez kókuszzsír (vagy olívaolaj), teljes kiőrlésű búzaliszt
A csicseriborsó pástétomhoz (hummusz):

  • 15 dkg csicseriborsó
  • 2-3 evőkanál tahini (szezámkrém) vagy 3 evőkanál pirított szezámmag
  • 3 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 1 dl víz + 1-2 evőkanál ha szükséges
  • 1 evőkanál citromlé (a pogácsánál használt zöldcitromból)
  • 1 kis gerezd fokhagyma
  • kevés petrezselyemzöld
  • frissen őrölt színes bors
A tálaláshoz:

  • jégsaláta
  • lilakáposzta
  • mentalevél
  • natúr joghurt
  • csilipehely
  • extraszűz olívaolaj
Elkészítése: 

  • Először elkészítjük a hummuszt, ennek a leírása itt található.
  • Az édesburgonyát 200 fokos sütőben, héjastól megsütjük (40-50 perc).
  • Amíg sül, összegyúrjuk egy tálban a lisztet vízzel, és pici sóval. A tésztát négy részre osztjuk, és lisztezett felületen, egyenként nagyon vékonyra, kör alakúra nyújtjuk. Egy forró, száraz serpenyőben oldalanként kb 1 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha a felületén fekete pöttyök jelennek meg. Egymásra pakoljuk, és fóliával letakarjuk.
  • Elkészítjük a pogácsát: a megsült édesburgonya héját lehúzzuk, majd a húsát a többi hozzávalóval együtt (a babot lecsöpögtetve, átmosva) késes aprítóban masszává aprítjuk. Nagyon lágy masszát kapunk, de a liszt majd összefogja.
  • Négy részre osztjuk, lisztbe forgatjuk, és forró kókuszzsírban szép pirosra sütjük. Papírtörlővel bélelt tálra szedjük.
  • Tálalás: tortilla lap hummusszal megkenve, rajta kevés joghurt, csilipehellyel, mentával megszórva, majd csíkokra vágott jégsaláta, édesburgonya pogácsa, ismét kevés joghurt, majd lilakáposzta, végül pedig kevés olívaolaj.

Nincsenek megjegyzések: