A zöldségből készüt fasírtokat mindig előnyben részesítem a húsossal szemben. Egyrészt, mert sokkal finomabbak szerintem a zöldségfasírtok, másrészt pedig sokkal egészségesebbek, így nugodt szívvel teszem a családom elé, s még a plusz kilóktól sem kell tartanunk.
A másik nagy kedvenc nálam az, amikor egy étel több részből áll, egy kis ez egy kis az...izgalmasnak találom :)
A leírás alapján hosszúnak és bonyolultnak tűnhet, de az elkészítése egyszerű.
Hozzávalók 4 személyre:
A tortillához:
- 15 dkg liszt (plusz a nyújtáshoz)
- 1 dl meleg víz
- só
Az édesburgonya pogácsához:
- 2 közepes édesburgonya (20 dkg)
- 15 dkg vörösbab (konzerv)
- 1 kisebb lilahagyma
- fél zöldcitrom (lime) leve és reszelt héja
- 2 evőkanál teljes kiőrlésű búzaliszt
- maréknyi petrezselyemzöld
- fél teáskanál zúzott koriandermag
- 1 teáskanál dijoni mustár
- só, bors, kevés fűszerpaprika
- a sütéshez kókuszzsír (vagy olívaolaj), teljes kiőrlésű búzaliszt
A csicseriborsó pástétomhoz (hummusz):
- 15 dkg csicseriborsó
- 2-3 evőkanál tahini (szezámkrém) vagy 3 evőkanál pirított szezámmag
- 3 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 1 dl víz + 1-2 evőkanál ha szükséges
- 1 evőkanál citromlé (a pogácsánál használt zöldcitromból)
- 1 kis gerezd fokhagyma
- kevés petrezselyemzöld
- só
- frissen őrölt színes bors
A tálaláshoz:
- jégsaláta
- lilakáposzta
- mentalevél
- natúr joghurt
- csilipehely
- extraszűz olívaolaj
- só
Elkészítése:
- Először elkészítjük a hummuszt, ennek a leírása itt található.
- Az édesburgonyát 200 fokos sütőben, héjastól megsütjük (40-50 perc).
- Amíg sül, összegyúrjuk egy tálban a lisztet vízzel, és pici sóval. A tésztát négy részre osztjuk, és lisztezett felületen, egyenként nagyon vékonyra, kör alakúra nyújtjuk. Egy forró, száraz serpenyőben oldalanként kb 1 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha a felületén fekete pöttyök jelennek meg. Egymásra pakoljuk, és fóliával letakarjuk.
- Elkészítjük a pogácsát: a megsült édesburgonya héját lehúzzuk, majd a húsát a többi hozzávalóval együtt (a babot lecsöpögtetve, átmosva) késes aprítóban masszává aprítjuk. Nagyon lágy masszát kapunk, de a liszt majd összefogja.
- Négy részre osztjuk, lisztbe forgatjuk, és forró kókuszzsírban szép pirosra sütjük. Papírtörlővel bélelt tálra szedjük.
- Tálalás: tortilla lap hummusszal megkenve, rajta kevés joghurt, csilipehellyel, mentával megszórva, majd csíkokra vágott jégsaláta, édesburgonya pogácsa, ismét kevés joghurt, majd lilakáposzta, végül pedig kevés olívaolaj.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése