2016. február 16., kedd

Tavaszi palacsintázó


Első látásra talán nagyon soknak, bonyolultnak tűnhet ez a recept, pedig tulajdonképpen könnyű, és egyszerű, csak nagyon sokféle hozzávalóból készül. De ettől lesz igazán színes, ízletes, gazdag ez a fogás, és megéri elkészíteni, mert igazi élvezet a fogyasztása.
Különösen ajánlom baráti összejövetelek alkalmából, ha valami igazán szépet, különlegeset, ugyanakkor egészségeset szeretnénk fogyasztani.


Hozzávalók kb 20 db palacsintához: 

  • 15 dkg liszt 
  • 5 dkg étkezési keményítő 
  • 5 dl szénsavas ásványvíz 
  • 1 evőkanál méz 
  • 3 evőkanál szójaszósz 
  • 3 evőkanál olaj 
  • 1 evőkanál currypor 


A karfiol- és mangó salátához: 

  • 1 kicsi karfiol 
  • 3 zöldhagyma 
  • 1 érett mangó
  • 1 zöldcitrom (lime) 
  • 1 piros csilipaprika, 
  • 1-1 marék petrezselyemzöld- és bazsalikomlevél 
  • 4 evőkanál olívaolaj 
  • 1 teáskanál currypor 
  • 1 teáskanál cukor 
  • só, őrölt bors


A paradicsom- és uborka salátához: 

  • 1 kígyóuborka 
  • 30 dkg paradicsom 
  • 2 lilahagyma 
  • 1-1 marék tárkony és mentalevél 
  • 4 evőkanál szójaszósz 
  • 3 evőkanál balzsamecet
  • 5 evőkanál olívaolaj 
  • 1 teáskanál cukor
  • kevés gyömbérpor 
  • só, bors 


A sült csirkéhez és lazachoz: 

  • 50 dkg bőrös csirkemell 
  • 50 dkg lazacfilé
  • 0,5 piros csilipaprika
  • 0,5 marék zöldfűszer (pl tárkony, menta, petrezselyemzöld, bazsalikom) 
  • 3 evőkanál olívaolaj 
  • 2 evőkanál szezámmag
  • 1 teáskanál currypor 
  • só, őrölt bors 


A tálaláshoz: zöldcitrom, 1 sárgarépa, 0,5 piros- és sárga színű paprika


Elkészítése: 

  • A palacsintához valókat összekavarjuk, egy serpenyőben a szokásos módon hígpalacsintát sütünk. 
  • A húst sóval, borssal megszórjuk, 2 evőkanálnyi olajjal meglocsoljuk, és alufóliával bélelt tepsire helyezve, 200 fokos sütőben szép pirosra sütjük (40-45 perc). Amikor megsült, szeletekre felvágjuk, megszórjuk curryvel, karikára vágott csilipaprikával, és apróra vágott  zöldfűszerekkel. 

  • Elkészítjük a salátákat: a karfiolt forró vízben 1 percig főzzük, majd leszűrjük. A hagyma zöldjét meg a csilipaprika felét karikára, a bazsalikomot pedig apróra vágjuk. Mindet összekavarjuk olajjal, majd curryvel, sóval borssal, cukorral, meg citromlével ízesítjük. 
  • A mangót meghámozzuk, kockára vágjuk, és összekavarjuk a csilipaprika másik felével, apróra vágott petrezselyemzölddel, illetve sóval, borssal, citromlével ízesítjük. 
  • A paradicsomot apróra vágjuk, összekavarjuk apróra vágott mentával, kevés gyömbérrel, olajjal, sóval, borssal. 
  • Az uborkát hosszában négyfelé vágjuk, majd vékony szeletekre, ezután pedig apróra vágott lilahagymával, tárkonnyal, szójaszósszal, balzsamecettel, cukorral, olajjal, borssal kavarjuk össze. 


  • Végül pedig a lazacot sóval, borssal megszórjuk, nagyobb kockára vágjuk, és szezámmagba forgatjuk. Serpenyőben megsütjük a maradék olajon, a tálaláshoz szánt zöldségeket pedig vékony csíkokra vágjuk. 
  • A palacsintát ki-ki a maga kedvére tölti, és csavarja, majd fogyasztja.



Megj: A gyönyörű fotókat a sógornőm készítette.

Nincsenek megjegyzések: