Ez a pite annyira finom, hogy rögtön újra kellett készítsem, a gyerekek odavannak érte. A csípős szószt csak felnőttek fogyasztották, ugyanis vendégek számára készült ez a sütemény. Az Erdélyi Konyha csapatának néhány tagjával összegyűltünk, hogy megbeszéljük a közelgő csíkszeredai pityókafesztivált, közben pedig rókagomba paprikást ettünk, és ilyen körtés pitét. Rögtön elfogyott, a gyerekek épphogy csak kóstolták, ezért megígértem nekik, hogy újrakészítem. Másodszor is isteni lett! :)
Hozzávalók:
A linzer alaphoz:
- 30 dkg liszt, 20 dkg puha vaj, 10 dkg porcukor, 1 tojássárgája, fél teáskanál vanília aroma, csipetnyi só
A töltelékhez:
- 5 keményebb körte, 12 dkg sötétbarna nádcukor, 7 dkg mandula, 1 citrom, 1 evőkanál zsemlemorzsa, fél teáskanál vanília aroma
A csokoládészószhoz:
- 10 dkg jó minőségű étcsokoládé, 2 dl habtejszín, 1 teáskanál őrölt csilipaprika, fél teáskanál őrölt fahéj
Elkészítése:
- A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd fóliába csomagolva 1-2 órára hűtőszekrénybe helyezzük.
- Ezután kinyújtjuk kerek formájúra, a piteformánál nagyobbra. Kerek piteformába simítjuk, a lelógó széleket pedig levágjuk. 200 fokos sütőben 10 percig sütjük, majd kivesszük, megszórjuk zsemlemorzsával.
- A visszamaradt tésztát összedolgozzuk a durvára tört mandulával.
- Közben a kortéket megmossuk, meghámozzuk, mindeniket félbe vágjuk, a magházat pedig eltávolítjuk.
- A körtéket egy tálban összekavarjuk a nádcukorral, a citrom reszelt héjával, a kifacsart levével, és a vaníliával.
- Domború felével felfele a félig megsült tésztára sorakoztatjuk. A hézagokat kitöltjük a mandulás tésztamorzsával, és további 20 percig sütjük, amíg a teteje pirulni kezd.
- Egy edényben a tejszínt felmelegítjük, beletördeljük a csokoládét, és kavargatjuk, amíg a tejszín és a csokoládé szépen összeolvad. Belekavarjuk a fűszereket, és langyosan kínáljuk a kihűlt pite mellé.
1 megjegyzés:
Jól viszitek :)
Megjegyzés küldése