Lehullott almákat gyűjtögettem, és ez volt a következő desszert kiindulópontja. Ezen túl figyelembe kellett vennem még néhány szempontot, s mindent összevetve született ez a finom almás pite.
Sajnos nem túl fotogén, mert a gyerekek nagyon türelmetlenek voltak, és melegen vágtam fel.
Szeletelés előtt érdemes megvárni, amíg kihűl.
Úgy döntöttünk, hogy ez az egyik legfinomabb almás sütemény :)
Hozzávalók:
A tésztához:
- 40 dkg liszt
- 1 tojás
- 15 dkg zsír
- 1 dl langyos tej
- 1 teáskanál cukor
- 1,5 dkg élesztő
- csipet só
A töltelékhez:
- 1 kg alma
- 4 tasak vaníliás pudingpor (16 dkg)
- 25-30 dkg cukor
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 teáskanál vanília aroma
- kevés zsemlemorzsa a szóráshoz
Elkészítése:
- Az almát megmossuk (ha nem bió, akkor hámozzuk meg), a magházat eltávolítjuk, majd lereszeljük (robotgéppel gyorsan, könnyen megy).
- Hozzáadjuk a cukrot, az ízesítőket, majd felöntjük 5 dl vízzel és néhány perc alatt összefőzzük.
- A pudingport 2 dl vízzel simára kavarjuk, az almához öntjük és összeforraljuk.
- A tésztához a lisztet egy tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük a tejet, és a cukorral, morzsolt élesztővel összekavarjuk.
- Letakarva langyos helyre tesszük, és felfuttatjuk.
- Ezután a többi hozzávalóval együtt tésztává dagasztjuk (dagasztógép előny).
- A tésztát kinyújtjuk, majd a piteforma, vagy a kerek tortaforma (26 cm-es átmérőjű) segítségével egy kört vágunk belőle.
- Ezt körbevágjuk, ez a karika lesz a pite tetejének a széle.
- A többi tészta háromnegyedét kinyújtjuk jóval nagyobbra, mint a forma, amiben sütjük.
- Ezután belesimítjuk a pite- vagy tortaformába úgy, hogy az oldalára is jusson.
- A langyos tölteléket beleöntjük (addig kell érjen, amíg a tészta), köréhelyezzük az előzőleg kivágott tésztakarikát, és a maradék tésztával berácsozzuk.
- 180 fokos sütőben 30-40 perc alatt megsütjük.
3 megjegyzés:
Bocs,de milyen kiszerelésű pudidgporból kell 4 csomag hozzá?
Csodásan néz ki!
Jogos a kérdés!Javítottam,4 dkg-ás 1 tasak pudingpor.
Köszönöm!Az észrevételt és a dícséretet is:)
Szerintem nagyon is fotogén, gyönyörű! :)
Megjegyzés küldése