2012. szeptember 26., szerda

Teljes kiörlésű zsemle


Egyszerűen elkészíthető zsemle, egyszerű alapanyagokból. Általában ezt sütöm, vagy ezt a tökmagosat.
Ha szendvicset szeretnénk belőle készíteni, akkor ajánlatos laposabbra készíteni. Vagyis a tésztát ki kell nyújtani kb ujjnyi vastagságúra, majd kör alakú kiszúróval (pl pohár) kivágni, így sütés közben épp szendvicsnek megfelelő vastagságú lesz.
Finom, a teljes kiörlésű liszt ellenére is könnyű, puha zsemlék.

Hozzávalók:

  • 30 dkg teljes kiörlésű búzaliszt 
  • 25 dkg fehér kenyérliszt 
  • 2,80-3 dl víz 
  • 1 evőkanál tejföl 
  • 3 evőkanál olívaolaj 
  • 1 evőkanál ecet 
  • 1 teáskanál méz,
  • 2 teáskanál só 
  • 2 dkg élesztő
Elkészítése:

  • A kétféle lisztet egy nagy tálba szitáljuk, és a közepébe mélyedést készítünk.
  • Beleöntünk a vízből 1 dl-t, a mézet, a morzsolt élesztőt, majd összekavarjuk, és letakarva felfuttatjuk.
  • Ezután a többi hozzávalóval együtt összegyúrjuk, rugalmas tésztává dagasztjuk. A vizet lassan adagoljuk, lehetséges, hogy nem szükséges az egész mennyiség.
  • A tésztát ezután letakarjuk, és langyos helyen a duplájára kelesztjük.
  • A megkelt tésztát 8-10 egyenlő darabra osztjuk, lisztes kézzel egyenként zsemlévé formázzuk, majd sütőpapíros tepsire helyezzük.
  • Kb 20 percig ismét kelni hagyjuk, ezalatt a sütőt előmelegítjük.
  • 200 fokos sütőben kb 25 perc alatt megsütjük.
Tipp: A tésztához adhatunk tetszés szerint különféle magvakat: napraforgó, len, szezám, tökmag stb. (1-2 evőkanállal). Tejföl helyett használhatunk kefírt, joghurtot, savót, vagy tejet is, méz helyett pedig cukrot.

1 megjegyzés:

Kati írta...

Nagyon szépek:)