2012. augusztus 30., csütörtök

Szedertorta sütés nélkül (reform)


Szederdzsemet főztem, igazi finom, erdei szederből. Természetesen egy részéből sütemény is készült, s a fő szempont most is az volt, hogy egyszerű, egészséges és finom legyen.
Nagy sikere volt!

Ps: A gyerekeknek nagyon tetszett a lila tortácska, lányom ezt mondta:

"Ezt egy egyszerű anyuka is meg tudja csinálni, csak csúfabbul."
Ezek szerint én nem vagyok egy egyszerű eset..igaza van, tényleg elég bonyolult vagyok :)

Hozzávalók:

A keksz-alaphoz:

  • 40 dkg cukor nélküli korpás keksz (Korpovit)
  • 10 dkg vaj
  • 1-2 dl tej
  • 10 dkg nyírfacukor vagy xilit
A töltelékhez:
  • 50 dkg ricotta
  • 8 dkg nyírfacukor vagy xilit
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 3-4 evőkanál citromlé
A szederpüréhez:
  • 50 dkg szeder
  • 2 evőkanál nyírfacukor vagy xilit
  • néhány csepp citromlé
  • 10 g zselatinpor

Elkészítése:
  • A kekszet késes aprítóban finomra aprítjuk, vagy ledaráljuk. Összekavarjuk az olvasztott vajjal, a cukorral, és annyi tejjel, amennyitől a massza összeáll.
  • Ezután egy 24 cm-es átmérőjű kapcsos tortaformába nyomkodjuk, és hűtőszekrénybe tesszük.
  • A szedret összeturmixoljuk (néhány szép szemet félreteszünk a díszítéshez), majd a többi hozzávalóval lassú tüzön felmelegítjük, hogy a zselatin feloldódjon.
  • A ricottát kikavarjuk a cukorral és az ízesítőkkel, hozzáadjuk a szederpürét, és a tölteléket a keksz-alapra öntjük.
  • Teljes dermedésig hűtőszekrénybe helyezzük, ezután a tetejét kirakjuk szederrel és citromfűvel.
Megj: Ricotta helyett készíthetjük ordával, túróval, mascarpone-val is. Ezesetben a cukor mennyisége is változik.

2 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon szép! Imádom a szedret biztosan nagyon finom!

Jutka írta...

Talán még nekem is összejönne..tudod a fondantosokkal nem mernék versenybe szállni :D