Szederdzsemet főztem, igazi finom, erdei szederből. Természetesen egy részéből sütemény is készült, s a fő szempont most is az volt, hogy egyszerű, egészséges és finom legyen.
Nagy sikere volt!
Ps: A gyerekeknek nagyon tetszett a lila tortácska, lányom ezt mondta:
"Ezt egy egyszerű anyuka is meg tudja csinálni, csak csúfabbul."
Ezek szerint én nem vagyok egy egyszerű eset..igaza van, tényleg elég bonyolult vagyok :)
Hozzávalók:
A keksz-alaphoz:
- 40 dkg cukor nélküli korpás keksz (Korpovit)
- 10 dkg vaj
- 1-2 dl tej
- 10 dkg nyírfacukor vagy xilit
A töltelékhez:
- 50 dkg ricotta
- 8 dkg nyírfacukor vagy xilit
- 1 citrom reszelt héja
- 1 teáskanál vanília aroma
- 3-4 evőkanál citromlé
A szederpüréhez:
- A kekszet késes aprítóban finomra aprítjuk, vagy ledaráljuk. Összekavarjuk az olvasztott vajjal, a cukorral, és annyi tejjel, amennyitől a massza összeáll.
- Ezután egy 24 cm-es átmérőjű kapcsos tortaformába nyomkodjuk, és hűtőszekrénybe tesszük.
- A szedret összeturmixoljuk (néhány szép szemet félreteszünk a díszítéshez), majd a többi hozzávalóval lassú tüzön felmelegítjük, hogy a zselatin feloldódjon.
- A ricottát kikavarjuk a cukorral és az ízesítőkkel, hozzáadjuk a szederpürét, és a tölteléket a keksz-alapra öntjük.
- Teljes dermedésig hűtőszekrénybe helyezzük, ezután a tetejét kirakjuk szederrel és citromfűvel.
Megj: Ricotta helyett készíthetjük ordával, túróval, mascarpone-val is. Ezesetben a cukor mennyisége is változik.
2 megjegyzés:
Nagyon szép! Imádom a szedret biztosan nagyon finom!
Talán még nekem is összejönne..tudod a fondantosokkal nem mernék versenybe szállni :D
Megjegyzés küldése