2012. augusztus 18., szombat

Almás-diós rétes (reform)


Aki ismer, az tudja rólam, hogy imádom a rétest (na meg a palacsintát), minden ízben. Diétás változatban még nem készítettem, pedig állítom, hogy ugyanolyan finom így is!
Mert azt is tudni kell rólam, hogy amit nagyon szeretek, arról lehetőleg nem mondok le soha, semmi áron. S hogy ehessem kedvenc süteményem, megdiétásítottam.
Így ismét élvezhetem, mert nemcsak finom, hanem egészséges és diétás is.

Hozzávalók:

  • 18 dkg teljes kiörlésű búzaliszt
  • 7 dkg fehér liszt
  • 1 tojás
  • 1,5 dl zsírszegény tejföl
  • csipet só
A töltelékhez:
  • 50 dkg alma
  • 15 dkg darált dió
  • 15 dkg nyírfacukor vagy xilit (esetleg kicisvel több nádcukor)
  • 10 dkg zabkorpa + a szóráshoz
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 teáskanál vanília aroma
A kenéshez:
  • 8 dkg kókuszzsír
  • 8 dkg teljes kiörlésű búzaliszt
  • + egy kevés kókuszzsír a tetejére
Elkészítése:

  • A rétestésztához valókat összegyúrjuk, majd a tésztát lisztezett felületen vékonyra kinyújtjuk.
  • Megkenjük az olvasztott zsír és a liszt keverékkel, felcsavarjuk, és fóliába csomagolva legalább 1 órára hűtőszekrénybe tesszük.
  • Közben elkészítjük a tölteléket: az almákat megmossuk, magházat eltávolítjuk, majd kisebb kockára vágjuk (amennyiben nem bió alma, hámozzuk meg!).
  • Egy nagy tálba tesszük, és a többi hozzávalóval összekavarjuk.
  • A megdermedt rétestésztát két egyenlő részre osztjuk, és egyenként téglalap alakúra kinyújtjuk, a lehető legvékonyabbra (lisztezzük a munkafelületet).
  • Mindkettő közepét hosszan megszórjuk zabkorpával, majd ráhalmozzuk a tölteléket. Két oldalát ráhajtjuk, a két rétest egy tepsire helyezzük, és megkenjük olvasztott kókuszzsírral.
  • 170 fokos sütőben (elektromos sütőben 150 fok), kb 50 perc alatt megsütjük.
  • Ferdén szeletelejük, és porcukorral megszórva tálaljuk. A porcukor el is maradhat, mert anélkül is éppen elég édes.

2 megjegyzés:

Roza írta...

Edó, nagyon guszta lett a rétesed!
Külön örömömre szolgál, hogy diétás! El is mentem:)

Edó írta...

Róza,örülök,hogy tetszik!Nekünk nagyon ízlett,remélem neked is fog,ha elkészíted :)