Ízletes kenyérféleség, főleg aki szereti a koriandert, mert én például nagyon.
Köménymagból többet is elbírna szerintem, de szándékosan adtam hozzá keveset, mert az nem a kedvencünk. Ennyi viszont kifejezetten kell hozzá, márcsak a rozs miatt is.
A gyerekeknek is nagyon ízlett!
Hozzávalók:
- 35 dkg búzazliszt
- 15 dkg teljes kiörlésű rozsliszt
- 1 dl langyos tej
- 2 dl langyos víz
- 2,5 dkg friss élesztő
- 2 teáskanál só
- 1 evőkanál zúzott koriandermag
- 1 teáskanál köménymag
- (cukor nem kell hozzá!)
Elkészítése:
- A kétféle lisztet egy nagy tálba szitáljuk.
- A közepébe mélyedést készítünk, majd beleöntjük a vizet, a tejet és belekavarjuk a morzsolt élesztőt.
- 20 percig letakarva, meleg helyen kelesztjük, majd az így elkészült gyorskovászhoz hozzáadjuk a sót és a fűszereket.
- Tésztává dagasztjuk (konyhai dagasztógéppel a legegyszerűbb), konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen kb 40 perc alatt a duplájára kelesztjük.
- A megkelt tésztát ezután 4 egyenlő részre osztjuk, egyenként kör alakúra nyújtjuk, és olajozott tepsire helyezzük.
- Közben a sütőt előmelegítjük 200 fokra, az aljára egy tepsibe viszet teszünk (hogy gőz keletkezzen).
- 15 perc pihentetés után a kenyereket kb 20 perc alatt megsütjük.
Megj.: Ha kenyésütőt használunk, a hozzávalókat pakoljuk az üstbe, és használjuk a dagasztó programot. Miután a gép elvégezte a dagasztást, kapcsoljuk ki, majd hagyjuk a tésztát a duplájára kelni.
1 megjegyzés:
Én is szeretem az ilyen fűszeres kenyereket:)
Megjegyzés küldése