2012. augusztus 20., hétfő

Párizsi kenyér, augusztus 20.-ra


Mivel ma van az Újkenyér Ünnepe, ezért úgy az illendő, hogy a mai bejegyzés is kenyeres legyen.
Ezt az egyszerű, párizsi kenyeret sütöttem, a gyerekek szerint épp olyan, mint a bolti kifli :)
Talán ez ízlett nekik a legjobban mind közül, és arra kértek, süssek máskor is ilyent.
Hát..ha gyakran nem is (mivel fehér kenyér), de néha biztosan készülni fog, főleg mert szendvicsnek is kiváló.

Kislányom pedig, az alkalomhoz illendően, egy régebbi kenyeres rajzát készítette elő, és igaza van, hogy akár dísznek is kitehetjük mára.



Hozzávalók:

  • 75 dkg fehér liszt (BL 55)
  • 4 dl langyos víz
  • 3 dkg élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 3 teáskanál só
Elkészítése:

  • A lisztet egy tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk, és beleöntjük a vizet.
  • A vízhez adjuk a cukrot, a morzsolt élesztőt, összekavarjuk, majd letakarva meleg helyen felfuttatjuk.
  • Ezután hozzáadjuk a sót, és hólyagos tésztává dagasztjuk. Dagasztógéppel, ill. kenyérsütőgéppel is végezhetjük.
  • A tésztát letakrjuk, és langyos helyen a duplájára kelesztjük.
  • A megkelt tésztát ezután 4 egyenlő részre osztjuk, egyenként kissé hosszukóra sodorjuk.
  • Ezután hosszú, óvális alakúra kinyújtjuk, és hosszában szorosan felcsavarjuk.
  • A kenyereket tepsire helyezzük, és hagyjuk ismét a duplájára kelni.
  • A sütőt előmelegítjük 200 fokra, a kenyerek tetejét zsilettpengével, vagy nagyon éles késsel kissé bevagdossuk, és lekenjük vízzel.
  • Kb 25 perc alatt megsütjük.

3 megjegyzés:

Kati írta...

Aki ügyes az ügyes, és készül az ilyen napokra is:)

Edó írta...

Kati,ne dícsérj,mert nem direkt készültem,csak így jött össze!:)

Katalin írta...

Nagyon szép lett a kenyered, mintha pékségben készült volna :)
A kislányod rajza is nagyon aranyos!
Én is akartam valami kenyérféleséget sütni 20-ra, de elmaradt, mert minden nap mentünk valahova.