2012. augusztus 31., péntek

Töltött csirkecomb őszi salátával


Gyerekeim ropogós csirkecombot kívántak, de nem volt kedvem szimplán ropogósra sütni (főleg nem bő olajban), ezért úgy döntöttem, hogy megtöltöm őket.
Mivel magában is nagyon kiadós, mellé konnyű, őszies salátát készítettem. Babérlevéllel és piros borssal pácolt olívaolajjal ízesítettem, ettől nagyon zamatos lett, hogy magában is őrülten finom.

Nagyon ízlett nekik, és én sem tudom mikor ettem ilyen jóízűt mostanában. A húsnál már csak a saláta volt finomabb!

Hozzávalók:

  • 6 egész csirkecomb
  • só, őrölt bors
  • kókuszzsír vagy olaj a sütéshez
A töltelékhez:

  • 10 dkg főtt, füstölt tarja
  • 10 dkg gomba
  • 5 dkg reszelt füstölt sajt
  • 2 főtt tojás
  • 2 nyers tojás
  • 3 kisebb szelet szikkadt kenyér
  • 1 dl tej
  • 1 evőkanál kókuszzsír vagy vaj
  • petrezselyemzöld
  • majoránna
  • kakukkfű
  • só, őrölt bors
A salátához:

  • salátalevelek és rukkola saláta
  • 10-15 dkg füstölt sajt
  • 2 marék szőlő
  • 2 marék durvára vágott dió
  • 1 kisebb fej lilahagyma
  • 2 evőkanál aromás olívaolaj (babérlevélben, piros borsban érlelt)
  • 1 evőkanál balzsamecet
  • frissen őrölt színes bors
Elkészítése:

  • A csirkecombokat megmossuk, a bőrüket kézzel óvatosan meglazítjuk, majd besózzuk és borsozzuk.
  • Az apróra tördelt  kenyérszeleteket a tejbe beáztatjuk.
  • Elkészítjük a tölteléket: a zsiradékon néhány perc alatt összepároljuk a nagyon apróra vágott tartját és a gombát.
  • Levesszük a tűzről, hozzáadjuk az apróra vágott fűszereket, a reszelt sajtot, a kinyomkodott kenyérdarabokat, és az apróra vágott főtt tojást.
  • Amikor kihűlt, összekavarjuk a nyers tojásokkal, illetve enyhén megsózzuk és borsozzuk. Kanállal pépesre kavarjuk, majd a tölteléket kézzel a csirke bőre alá nyomkodjuk, nem túl szorosan.
  • Hústűvel vagy fogvájóval megtűzzük, és kiolajozott tepsibe sorakoztatjuk.
  • Alufóliával letakarva, 200 fokos sütőben kb 40 percig pároljuk.
  • Ezután a fóliát levesszük, és 220 fokon további 15-20 percig sütjük, amíg szép piros lesz.
  • A salátaleveleket, megmossuk és széles csíkokra felvágjuk.
  • A sajtot kisebb kockákra vágjuk, a hagymát vékony szeletekre, majd a többi hozzávalóval egy nagy tálban összevegyítjük.
  • A húst melegen, az őszi salátával tálaljuk.
Tipp: Aromás olajat úgy készíthetünk, hogy tetszés szerinti zöldfűszereket, egész borsot, bebérlevelet, csili paprikát (aatól függően, hogy milyen ízűt szeretnénk) olívaolajba teszünk, majd ebben hagyjuk érlelődni.
A töltelék ötlete innen származik.

Nincsenek megjegyzések: