Ahányszor pizzát sütök, gyerekeim mindig elmondják, hogy sehol a világon nincs olyan finom pizza, mint itthon. Imádják, én meg szívesen készítek.
Ezzel a formázási módszerrel lesz a pizza török papucs formájú, melynek a tölteléke általában fűszeres darált hússal készül. De lényegében bármivel tölthetjük, ízlésünk szerint.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 50 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 3 dl langyos víz
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 teáskanál só
- 1 evőkanál tejföl
- őrölt bors
- 1-2 teáskanál szárított oregánó + egy kevés a szóráshoz
A töltelékhez:
- 35 dkg darált hús
- 1 kisebb zöldpaprika
- 1 fej lilahagyma
- 3 cikk fokhagyma
- 3 evőkanál sűrített paradicsom + egy kevés a kenéshez
- 2 teáskanál szárított kakukkfű
- 1 csokor petrezselyemzöld
- só
- frissen őrölt színes bors
- kevés olaj a sütéshez
- 10 dkg reszelt sajt a tetejére
A tálaláshoz:
- paradicsom
- bazsalikomlevelek
- tejföl
- csípős paprika
Elkészítése:
- A tésztához 1 dl langyos vízben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, belemorzsoljuk az élesztőt, és összekavarjuk.
- Letakarva meleg helyen felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval együtt rugalmas tésztává dagasztjuk.
- Ha a tésztát kenyérsütő gépben készítjük, abban az esetben nem szükséges gyorskovászt készíteni. A hozzávalókat a gépbe pakoljuk, majd dagasztás programra kapcsoljuk.
- A tésztát letakarjuk, és kb fél óra alatt a duplájára kelesztjük.
- Közben elkészítjük a tölteléket: az apróra vágott hagymát és a fokhagymát az olajon megpároljuk. Hozzáadjuk a kisebb kockára vágott paprikát és a darált húst. Kavargatva a húst fehéredésig sütjük, ekkor ízesítjük sűrített paradicsommal, apróra vágott petrezselyemzölddel, kakukkfűvel, sóval, és borssal. Félrevesszük a tűzről.
- A megkelt tésztát kézzel átgyúrjuk, majd öt egyenlő részre osztjuk.
- Egyenként mindeniket óvális alakúra nyújtjuk, széleit pedig visszahajtogatjuk, török papucs alakúra. Jól nyomkodjuk rá a tésztát, hogy sütés közben ne nyíljon szét. Két végét kissé megcsavarjuk, hogy hosszukó legyen.
- A "papucsokat" megkenjük sűrített paradicsommal, megszórjuk oregánóval, majd megtöltjük a húsos raguval.
- Reszelt sajttal megszórjuk, és 200 fokos sütőben (elektromos 180 fok), kb 22 perc alatt megsütjük.
- Friss paradicsommal, tejföllel és csípős paprikával tálaljuk.
2 megjegyzés:
Ezt az én gyerekeim is nagyon tudnák díjazni, istenien néz ki! :)
Hankka,köszönöm!Azért nem mondom,hogy annyira örülök,hogy szeretik a pizzát,de még mindig jobb a házilag készített,mint a bolti:)
Megjegyzés küldése