Puha, nagyon finom ízű zsemlék, és igazán könnyű elkészíteni. A gond csak az vele, hogy nagyon eteti magát, főleg melegen.
Megéri elkészíteni, mert a házi pékárú össze sem hasonlítható a boltival!
Hozzávalók:
- 50 dkg kenyérliszt
- 2,5 dl tej
- 2 púpozott evőkanál tejföl
- 4 evőkanál olaj
- 1 evőkanál ecet
- 2 teáskanál só
- 1 teáskanál cukor
- 2,5 dkg élesztő
- a kenéshez és a szóráshoz: 1 tojás, dekorsó
Elkészítése:
- Az élesztőt a cukorral 1 dl langyos tejben felfuttatjuk.Ezután a többi hozzávalóval együtt rugalmas tésztává dagasztjuk, majd letakarva a duplájára kelesztjük.A megkelt tésztát 8 egyenlő részre osztjuk, és lisztes kézzel egyenként átgyúrjuk, illetve gömbölyítjük. A zsemléket sütőpapíros tepsire helyezzük, és langyos helyen ismét a duplájára kelesztjük.Felvert tojással lekenjük, dekorsóval megszórjuk, és 200 fokos sütőben kb 25 perc alatt pirosra sütjük. Sütőrácsra tesszük amíg kihűl.Ha van kenyérsütőnk, akkor mindent az üstbe pakolunk, elindítjuk a dagasztás programot, majd miután a gép végzett, kikapcsoljuk és úgy hagyjuk kelni a tésztát.Tipp: Dekorsó helyett használhatunk tetszés szerint magvakat: len, szezám, napraforgó stb.
6 megjegyzés:
Uhh, de szépek!!!
Muszály lesz kipróbálnom:) Úgy tudom csodálni őket:)
Nagyon szépek és finomak lehetnek!Szezámmagra gondoltam én is hogy ha kipróbálom azt teszek rá!
Köszönöm,örülök,hogy tetszik nektek is!Próbáljátok ki,de akkor minden nap ilyent kell süssetek:))
Szép mosolygósak. Kár, hogy a sütőm gyenge a kelt tésztákhoz, hanem biztos kipróbálnám.
A Morfondír blogomon egy játékba neveztem be, amelyre téged is meghívlak, ezen a linken találod meg a bejegyzést: http://torzsasok.blogspot.ro/2012/07/kerdezz-felelek-jatek.html
Húúú, ez nagyon jól néz ki!!!
Gratulálok!!
Megjegyzés küldése