2013. december 29., vasárnap

Csokoládés fatörzs


A sok szárazabb jellegű sütemény után valami krémesebbre vágytunk. Ezért valami egyszerű, mégis érdekesebb, mutatósabb süteményt készítettem. Nagyon könnyen, gyorsan elkészül, mindenki a saját ízlésére igazíthatja. A lényege a piskótatekercs, bármilyen krémmel töltve, tetszés szerint díszítve.

Hozzávalók:

A piskótatekercshez:

  • 6 tojás
  • 7 evőkanál (nyírfa)cukor
  • 6 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál kakaópor
  • 1 evőkanál cukor
  • késhegynyi sütőpor
A krémhez:
  • 4 dl habtejszín
  • 20 dkg jó minőségű étcsokoládé
A díszítéshez:
  • zöld- és piros fondant vagy marcipán
  • kókuszreszelék

Elkészítése:

  • Előző este elkészítjük a krémet: a tejszínt lassú tüzön felmelegítjük, beleszórjuk a feldarabolt csokoládét, és kavargatjuk, amíg szépen összeolvad. Miután kihűlt, másnapig hűtőszekrénybe helyezzük.
  • A piskótához az egész tojásokat elektromos habverővel addig verjük, amíg a térfogata megnő, és szépen kifehéredik, habos lesz. A cukrot kanalanként adagoljuk hozzá, közben tovább verjük.
  • A lisztet, a sütőport, meg a kakaóport egy fakanállal óvatosan hozzáforgatjuk.
  • A masszát egy nagy méretű, sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és 180 fokos sütőben 12-15 perc alatt megsütjük.
  • Amikor megsült, rögtön forrón egy enyhén lisztezett, tiszta konyharuhára borítjuk, a sütőpapírt lehúzzuk róla. A konyharuhával együtt szorosan felcsavarjuk, és megvárjuk, amíg kihül.
  • A krémet mixerrel jó habosra verjük.
  • A kihűlt piskótát kitekerjük, nem túl vastagon megkenjük csokis krémmel, és felcsavarjuk.
  • A végéből ferdén kivágunk egy kisebb, meg egy nagyobb darabot, "ágaknak".
  • Bevonjuk a tekercseket, és a kicsiket a nagyhoz illesztjük, tetszés szerint.
  • Ezután fondantból készült levelekkel, virágokkal díszítjük, illetve kókuszreszelékkel megszórjuk.

Nincsenek megjegyzések: