Egyszerűen elkészíthető, és a hagyományos omlós kekszekkel ellentétben jóval egészségesebb. Omlós, aromás, és nagyszerű nassolnivaló, vagy tízóraira, uzsonnára is remek választás.
Gyerekek kedvence :)
Hozzávalók:
- 15 dkg liszt
- 15 dkg teljes kiörlésű búzaliszt
- 10 dkg vaj
- 10 dkg kókuszzsír
- 15 dkg nádcukor,
- 8 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé
- 2 tojássárgája
- 1 citrom reszelt héja
- 1 teáskanál vanília aroma
- csipet só
Elkészítése:
- A kétféle lisztet a sóval egy tálban összekavarjuk, a vajat és a kókuszzsírt kissé felolvasztjuk.
- Ezután a lisztes keverékhez adjuk, és összemorzsoljuk. A legjobb, ha kézi mixerrel tesszük, így a kezünktől a tészta nem melegedik túl.
- A csokoládét fóliával letakarjuk, és húsklopfolóval nagyon apróra törjük.
- A tojássárgáját, a csokoládét, a cukrot, a citromhéjat, meg a vaníliát a morzsához adjuk, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Amint a tészta összeáll, már jó is.
- A tésztát fóliába csomagoljuk, és 1-2 órára hűtőszekrénybe helyezzük.
- Miután megdermedt, a hűtőszekrényből kivesszük, és egy keveset állni hagyjuk szobahőmérsékleten, hogy könnyebben tudjuk nyújtani.
- Ezután kb 0,5 cm vastagságúra nyújtjuk, és csillag formájú kiszúróval kiszaggatjuk. A csillagokat sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk, majd 200 fokos sütőben 8-10 perc alatt megsütjük (légkeveréses sütőben 180 fok, 7-8 perc). Ha a kekszet túlsütjük, kiszárad, és kemény lesz.
Tipp: A keksz
ízvilága nagyon jól variálható: tehetünk bele reszelt narancshéjat, gyömbért,
fahéjat, szegfűszeget, vagy tetszés szerint aszalt gyümölccsel, különféle
olajos magvakkal is készíthetjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése