2013. december 7., szombat

Csokoládés csillag (reform)


Egyszerűen elkészíthető, és a hagyományos omlós kekszekkel ellentétben jóval egészségesebb. Omlós, aromás, és nagyszerű nassolnivaló, vagy tízóraira, uzsonnára is remek választás.
Gyerekek kedvence :)

Hozzávalók:

  • 15 dkg liszt
  • 15 dkg teljes kiörlésű búzaliszt 
  • 10 dkg vaj 
  • 10 dkg kókuszzsír 
  • 15 dkg nádcukor, 
  • 8 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé 
  • 2 tojássárgája 
  • 1 citrom reszelt héja 
  • 1 teáskanál vanília aroma 
  • csipet só

Elkészítése:


  • A kétféle lisztet a sóval egy tálban összekavarjuk, a vajat és a kókuszzsírt kissé felolvasztjuk.
  • Ezután a lisztes keverékhez adjuk, és összemorzsoljuk. A legjobb, ha kézi mixerrel tesszük, így a kezünktől a tészta nem melegedik túl.
  • A csokoládét fóliával letakarjuk, és húsklopfolóval nagyon apróra törjük.
  • A tojássárgáját, a csokoládét, a cukrot, a citromhéjat, meg a vaníliát a morzsához adjuk, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Amint a tészta összeáll, már jó is.
  • A tésztát fóliába csomagoljuk, és 1-2 órára hűtőszekrénybe helyezzük.
  • Miután megdermedt, a hűtőszekrényből kivesszük, és egy keveset állni hagyjuk szobahőmérsékleten, hogy könnyebben tudjuk nyújtani.
  • Ezután kb 0,5 cm vastagságúra nyújtjuk, és csillag formájú kiszúróval kiszaggatjuk. A csillagokat sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk, majd 200 fokos sütőben 8-10 perc alatt megsütjük (légkeveréses sütőben 180 fok, 7-8 perc). Ha a kekszet túlsütjük, kiszárad, és kemény lesz.
Tipp: A keksz ízvilága nagyon jól variálható: tehetünk bele reszelt narancshéjat, gyömbért, fahéjat, szegfűszeget, vagy tetszés szerint aszalt gyümölccsel, különféle olajos magvakkal is készíthetjük.

Nincsenek megjegyzések: