Első fekete erdő tortám. Sokféle recept létezik, alapjában véve a lényeg ugyanaz, de mégis mindenki másképp készíti. Én most Csipethez látogattam, mert emlékszem, nagyon tetszett ez a tortája.
Tulajdonképpen csak a meggykrém receptjét vettem tőle, a többi útmutatóul szolgált.
Sajnos nem tudom ízre milyen, mert megrendelésre készült.
Hozzávalók :
A piskótához:
- 8 tojás
- 25 dkg cukor
- 25 dkg liszt
- 3 dkg kakaópor
- 3 evőkanál olaj
- néhány csepp ecet
A meggyes réteghez:
- 3 dl meggylé (a meggyből kicsöpögött+dobozos meggylé)
- 3 evőkanál cukor
- 1 tasak vaníliás pudingpor
- 30-40 dkg meggy (fagyasztott)
A tejszín réteghez:
- 5 dl habtejszín
- 2 csomag zselatinpor
A locsoláshoz:
- kb 2 dl meggylé
- rumaroma
Elkészítése:
- A meggyet szűrőbe tesszük, megvárjuk amíg kiolvad, és a levét felfogjuk.
- A piskótához az egész tojásokat az ecettel habosra verjük (kb 5 percig), majd a cukrot lassan adagolva hozzá, tovább habosítjuk.
- Ekkor óvatosan hozzákavarjuk a lisztet, a kakaót, végül az olajat. Kapcsos szív tortaformába öntjük, és 180 fokos sütőben tűpróbáig sütjük, majd kihűtjük.
- A meggykrémhez a pudingport a cukorral és a kicsöpögött meggylével csomómentesre kavarjuk, majd hozzáadjuk a maradék meggylevet és lassú tüzön kavargatva sűrűre főzzük. A végén belekavarjuk a meggyet is.
- A tejszínből kiveszünk 2 dl-t, belekavarjuk a zselatint, lassú tüzön felmelegítjük, amíg a zselatin elolvad (forralni nem szabad). A többi tejszínt kemény habbá verjük, közben lassan hozzácsorgatjuk a zselatinos tejszínt.
- A kihűlt piskótát három lapra vágjuk, a lapokat rumos vízzel meglocsoljuk. A meggyes krémet és a tejszínhabot külön-külön habzsákba töltjük, majd váltakozva a lapokra nyomjuk. A következő lapot úgy töltjük, hogy ahová előbb tejszínhabot nyomtunk, oda most meggykrém kerüljön.
- Tejszínhabbal bevonjuk, és meggy szemekkel, csokiforgáccsal, habrózsákkal, esetleg kakaóval díszítjük.
- Mivel én fondanttal vontam be, ezért előbb porcukorral habosított vajjal alapoztam.
- A rózsákat fondantból készítettem, körben pedig színezett cukormázzal írókáztam.
3 megjegyzés:
Edó nagyon szép lett! :)
Gyönyörű lett a tortád!
Én is épp a tegnap készítettem Fekete erdő tortát hasonlóképpen, csak annyi különbséggel, hogy nem szív formában!
A tied gyönyörű lett!
Megjegyzés küldése