Ez a süti (a legényfogóval együtt) nagy utat tett meg Csíksomlyótól Déván át, Nagyágig, végül Gyulán kötött ki. Ezt vittem ugyanis magammal, amikor az erdélyi konyhás lányokkal a III. Gyulai Kolbász- és Sódarmustrán vettünk részt. Ott, azon a hétvégén aztán jól felfaltuk a többiek által hozott fincsi sütikkel együtt, hogy viszafele még a sütis dobozokban is gyulai kolbász volt. Ugy-e, Zsuzsika? :)
Hozzávalók :
A lapokhoz:
- 50 dkg liszt
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 2 tojás
- 15 dkg cukor
- 12,5 dkg margarin
- 2 evőkanál méz
- 0,5 l tej
- 3 evőkanál liszt
- 40 dkg cukor
- 12,5 dkg sütőmargarin
- A lapokhoz a mézet, a cukrot és a maragrint összemelegítjük, levesszük a tűzről, és a többi hozzávalóval összegyúrjuk.
- Fóliába csomagolva legalább fél órára hűtőszekrénybe tesszük dermedni.
- Ezután 4 egyenlő részre osztjuk, és egyenként téglalap alakúra nyújtjuk, a lehető legvékonyabbra.
- Tepsi hátán 7-8 perc alatt megsütjük a lapokat.
- A krémhez a cukrot egy edényben felolvasztjuk, és lassú tüzön addig főzzük, amíg gyöngyözni kezd és szép, világosbarna színe lesz.
- A lisztet a tejjel csomómentesre kavarjuk, majd hozzáadjuk a felolvadt cukorhoz, és addig kavarjuk, amíg összeolvadnak.
- Ekkor levesszük a tűzről, és hozzákavarjuk a margarint. A krémet kissé hűlni hagyjuk, majd megtöltjük vele a lapokat.
- A sütemény tetejére porcukrot is szórhatunk, de így is elég édes.
3 megjegyzés:
Ez a sütemény nagyon csábítóan hat, épp a napokban kerestem karamellás süteményt. Guszta és finom lehet. Lehet hogy kipróbálom.
Nagyon guszta, egy tepsinyit fel tudnék falni belőle :)
Ez finom lehet:)
Megjegyzés küldése