Ezt az ételt Zsuzsikával ketten készítettük Ivóban, nagyon finom, főleg mert a vadhúsokhoz kitűnően illik a gyümölcsmártás. Igaz, a röszti sok fejfájást okozott (no de akkorra már fáradt is voltam rendesen), s ezt csak azok tudják, akik akkor ott voltak :))
Most is nagyon szívesen fogyasztanám, a többi étellel együtt...
Hozzávalók :
- 1 kg kicsontozott szarvasgerinc
- 1 fej vöröshagyma
- 2 cikk fokhagyma
- néhány szelet császárszalonna
- kevés olaj
A páchoz:
- vöröhagyma, fokhagyma, sárgarépa, petrezselyem- és zellergyökér, babérlevél, szemes bors, citromhéj, esetleg szegfűszeg és kakukkfű.
A mártáshoz:
- 25 dkg vörösáfonya (lehet fagyasztott is)
- 1 dl vörösbor
- 2 darabka narancshéj
- kevés narancslé
- 3 szegfűszeg
- cukor ízlés szerint
- 0,5 dl főzőtejszín
A rösztihez:
- 60 dkg krumpli
- 1 tojás
- 4 dkg mangalicazsír
- só, bors
Elkészítése:
- Ami a legfontosabb: bepácoljuk a szarvasgerincet. Ehhez a páchoz szánt zöldségeket nagyobb darabokra vágjuk, és a többi hozzávalóval együtt vízben vagy borban összefőzzük, majd lehűtjük.
- Ebbe helyezzük a húst, majd legalább egy éjszakán át (de akár 2-3 napig is) érleljük.
- Ekkor kiszedjük, és egy serpenyőben az olajon mindkét felét megpirítjuk néhány perc alatt.
- Áthelyezzük egy tepsibe, ráöntjük a visszamaradt zsiradékot, illetve a pácléből is öntünk rá.
- Melléhelyezzük a zöldségeket, ráterítjük a szalonnaszeleteket, és alufóliával lefedve, 180 fokos sütőben puhára pároljuk. Közben öntünk még hozzá a pácléből, hogy nehogy kiszáradjon, vagy odaégjen.
- A sütési idő 2-4 órát vesz igénybe.
- Amikor ahús megpuhult, levesszük a fóliát, és szintén vigyázva a folyadék pótlására, pirosra sütjük.
- Az áfonyamártáshoz a hozzávalókat a tejszín kivételével addig főzzük, amíg kissé besűrűsödik. Ekkor levesszük a tűzről, kiszedjük belőle a szegfűszeget és a narancshéjat, és összeturmixoljuk (ne teljesen, hogy maradjanak benne ép szemek is).
- Visszatesszük a tűzre, hozzáadjuk a tejszínt és összeforraljuk. Utánaízesíthetjük cukorral vagy citromlével.
- A rösztihez a krumplit héjában megfőzzük, majd meghámozzuk és lereszeljük. Hozzáadjuk a tojást, sózzuk és borsozzuk, összegyúrjuk, és a masszából lepénykéket formázunk.
- Forró mangalicazsíron kisütjük, majd a szeletelt hús mellé tálaljuk az áfonyamártással.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése