2022. április 24., vasárnap

Töltött palacsinta sütőben (sós)



Hozzávalók 4 személyre:

A palacsintához: 

  • 40 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 5 dl víz
  • 1 dl tej
  • 2 evőkanál olaj
  • 0,5 teáskanál só
  • 0,5 teáskanál szódabikarbóna
  • pici cukor


A töltelékhez:

  • 50 dkg darált sertéshús
  • 60 dkg paradicsom
  • 1 kisebb vöröshagyma
  • 10 dkg sárgarépa
  • 5 dkg zeller
  • 4 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál cukor
  • 1-1 evőkanál bazsalikom és oregánó
  • só, őrölt bors


A mártáshoz: 

  • 5 dkg vaj
  • 5 evőkanál liszt
  • 5 dl tej
  • só, őrölt bors
  • a tetejére reszelt sajt

Elkészítése: 


  • Egy serpenyőben 2 evőkanál olajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát, illetve az apró kockára vágott répát, és zellert. Felöntjük 2 dl vízzel, majd addig forraljuk, amíg a folyadék elpárolog. Hozzáadjuk a cikkekre vágott paradicsomot, összeforraljuk, majd 2 dl vízzel addig főzzük, amíg a víz elfő. Ízesítjük apróra vágott zöldfűszerekkel, sóval, borssal, és cukorral. Összeturmixoljuk, a húst pedig a maradék olajon megpirítjuk. Végül összekavarjuk a paradicsomos mártással. 
  • A mártáshoz egy serpenyőben a vajat felolvasztjuk, megpirítjuk rajta a lisztet, majd felöntjük hideg tejjel. Lassú tüzön, állandóan kavargatva sűrűre főzzük. A palacsintához valókból a szokásos módon kissé vastagabb hígpalacsintákat sütünk. 
  • Mindenik palacsinta közepére 1 evőkanálnyi húsos ragut helyezünk, és mind a négy szélét ráhajtjuk, majd felcsavarjuk. 
  • Egy sütésálló tálba öntjük a mártás felét, és sorba helyezzük benne a palacsintákat. Befedjük a maradék másrtással, megszórjuk reszelt sajttal, majd 180 fokos sütőben, kb 25 perc alatt összesütjük.

Nincsenek megjegyzések: