2022. április 14., csütörtök

Áfonyás szelet sütés nélkül


Hozzávalók az alaphoz


  • 50 dkg háztartási keksz
  • 12 dkg vaj
  • 3.5 dl víz
  • 3 dkg kakaópor
  • 1 teásanál rumaroma

Az áfonyás mousse-hoz: 

  • 35 dkg áfonya
  • 4 dl habtejszín
  • 20 dkg cukor
  • 1 dl tej
  • 5 tojássárgája
  • 10 g zselatinpor

A tetejére: 

  • 1,5 dl habtejszín
  • 12 dkg fehér csokoládé

Elkészítése: 


  • A kekszet egy nagyobb tálba darabokra tördeljük. 
  • Összefőzzük egy edényben a vizet, a vajat, a cukrot, a rumot, meg a kakaót. A kekszre öntjük, és kavargatjuk, amíg a keksz felveszi a folyadékot. 
  • A keksz-masszát egy 33x24 cm-es tepsibe vagy keretbe simítjuk, egyenletesen, és hideg helyre tesszük. 
  • Az áfonyát összeturmixoljuk. 
  • A tojássárgáját meg a cukrot jól kikavarjuk, hozzáadjuk a tejet, majd vízgőz fölött addig kavargatjuk habverővel, amíg kissé sűrű lesz (kb palacsintatészta állagú). Az áfonyához kavarjuk. 1 dl hideg vízben elkeverjük a zselatint, és alacsony lángon meglangyosítjuk, majd ezt is az áfonyához kavarjuk. A tejszínt kemény habbá verjük, és ezt is óvatosan beleforgatjuk. 
  • A keksz-alapra öntjük a még kissé híg krémet. Hűtőszekrénybe helyezzük, amíg teljesen megdermed. 
  • Végül a tetejére felmelegítjük a tejszín. Levesszük a tűzről,  beletördeljük a csokoládét, és kavargatva felolvasztjuk. A sütemény tetejére öntjük, majd ismét hagyjuk megdermedni.

Nincsenek megjegyzések: