Hozzávalók az alaphoz:
- 50 dkg háztartási keksz
- 12 dkg vaj
- 3.5 dl víz
- 3 dkg kakaópor
- 1 teásanál rumaroma
- 35 dkg áfonya
- 4 dl habtejszín
- 20 dkg cukor
- 1 dl tej
- 5 tojássárgája
- 10 g zselatinpor
A tetejére:
- 1,5 dl habtejszín
- 12 dkg fehér csokoládé
Elkészítése:
- A kekszet egy nagyobb tálba darabokra tördeljük.
- Összefőzzük egy edényben a vizet, a vajat, a cukrot, a rumot, meg a kakaót. A kekszre öntjük, és kavargatjuk, amíg a keksz felveszi a folyadékot.
- A keksz-masszát egy 33x24 cm-es tepsibe vagy keretbe simítjuk, egyenletesen, és hideg helyre tesszük.
- Az áfonyát összeturmixoljuk.
- A tojássárgáját meg a cukrot jól kikavarjuk, hozzáadjuk a tejet, majd vízgőz fölött addig kavargatjuk habverővel, amíg kissé sűrű lesz (kb palacsintatészta állagú). Az áfonyához kavarjuk. 1 dl hideg vízben elkeverjük a zselatint, és alacsony lángon meglangyosítjuk, majd ezt is az áfonyához kavarjuk. A tejszínt kemény habbá verjük, és ezt is óvatosan beleforgatjuk.
- A keksz-alapra öntjük a még kissé híg krémet. Hűtőszekrénybe helyezzük, amíg teljesen megdermed.
- Végül a tetejére felmelegítjük a tejszín. Levesszük a tűzről, beletördeljük a csokoládét, és kavargatva felolvasztjuk. A sütemény tetejére öntjük, majd ismét hagyjuk megdermedni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése