A recept @bebepiskóta-tól származik, néhány részletet, meg a külalakot leszámítva. Nagyon finom, puha, és látványra is érdekes torta.
Hozzávalók a piskótához:
- 270 g liszt
- 200 g cukor
- 15 g kakaó
- 6 tojás
- 160 g kefir
- 100 g olaj
- 1 tasak sütőpor (10 g)
- piros ételfesték
- csipetnyi só
- vanília
A krémhez:
- 350 g mascarpone
- 4 dl tejszín
- 100 g porcukor
A málnás réteghez:
- 15 dkg málna
- 2 teáskanál cukor
- 1 csapott teáskanál étkezési keményítő
A tetejére:
- 1.5 dl tejszín
- 150 g mascarpone
Elkészítése:
Először a kefírben alaposan elkeverjük az ételfestéket, illetve az olajat.
A piskóta többi hozzávalóját két részre osztjuk, mert két lapot sütünk. Tehát 1 lap 3 tojásból, 135 g lisztből, 100 g cukorból, 6-7 g kakaóból, 0.5 tasak sütőporból készül, csipetnyi só és kevés vanília hozzáadásával.
A tojássárgáját a fele cukorral (50 g) kihabosítjuk, belekavarjuk a színezett kefir felét, majd a száraz hozzávalókat, átszitalva. A cukor másik felét a tojásfehérjéhez adjuk és kemény habbá verjük. A tésztához forgatjuk óvatosan, hogy ne törjön össze.
Egy 20 cm-es kerek tortaformába simítjuk, és 180 fokon kb 25 perc alatt megsütjük. Amikor kész, késsel az oldalát meglazítjuk, és a formából kiszedjük.
Ekkor elkészítjük a második piskóta lapot, ugyanígy, és megsütjük. Mindkettőt kihűtjük.
A krémhez a hozzávalókat mixerrel kihabosítjuk.
A málnát összeforraljuk a cukorral, majd a keményítőt is belekavarjuk.
Összeállítás:
Mindkét tortalap tetejéről egy nagyon vékony réteget levágunk a díszítéshez. Eztán két lapra vágjuk.
Mindenikre a krém harmada kerül, illetve a málna, amit nem kenünk ki egészen a torta pereméig. Amikor egymásra helyeztük az összes lapot, réteget, visszahelyezzük a tortaformába, és jó szorosan összefogatjuk. 1 órára hűtőszekrénybe helyezzük, hogy jól összeálljon. Ezután a tetejére valókat kihabosítjuk, a tortát bevonjuk, és a félretett piskóta morzsalékkal, illetve néhány szem málnával tetszés szerint díszítjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése