Hozzávalók:
- a zsemléhez: 40 dkg teljes kiőrlésű liszt, 10 dkg liszt, 7 dkg zabpehely és lenmag vegyesen, 3 dkg friss élesztő, 2 evőkanál olívaolaj, 1 teáskanál só, 1 teáskanál cukor
- a céklapogácsához: 45 dkg cékla, 12 dkg zsemlemorzsa, 1 kis fej vöröshagyma, 2 tojás, só, őrölt bors, olaj a sütéshez
- a salátához: 2 sárgarépa, negyed fej káposzta, 2 evőkanál olívaolaj vagy lenmagolaj, só, bors, jégsaláta levelek, egy kevés natúr joghurt
Elkészítése:
1.
A zabpelyhet és a lenmagot megőröljük, és egy
keveset félretezünk a sráshoz. A többit egy tálban összekavarjuk a kétféle
liszttel, meg a sóval.
2.
Ezután hozzáadjuk az olajat, meg a 4 dl langyos
vízben felfuttatott élesztőt.
3.
Kézi mixerrel rugalmas tésztává dagasztjuk.
4.
A tésztát letakarva, langyos helyen, 30 percig
kelesztjük, majd 8 egyenlő részre osztjuk.
5.
Mindeniket gömbölyítjük, zsemlévé formázzuk, és
sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. A tetejét ellapogatjuk, lekenjük vízzel,
és megszórjuk a félretett magkeverékkel.
6.
200 fokos sütőben, 20-22 perc alatt szép pirosra
sütjük.
A céklafasírthoz a céklát megmossuk, egyenként alufóliába
csomagoljuk, és 200 fokos sütőben, 1 óra alatt megsütjük. Meghámozzuk,
lereszeljük, és a többi hozzávalóval összegyúrjuk. 15 perc pihentetés után
nagyobb fasírtokat formázunk, és egy kevés olajon mindkét oldalán megsütjük. A
sárgarépát gyufaszál vékonyságú csíkokra vágjuk, a káposztát szintén nagyon
vékonyra szeleteljük. Sóval, borssal, és olívaolajjal összekavarjuk.
Összeállítás: a zsemlét kettévágjuk, vékonyan megkenjük joghurttal, kirakjuk
salátalevéllel, ráhelyezzük a fasírtot, erre káposztát halmozunk, végül pedig
befedjük a szintén joghurttal megkent zsemle másik felét.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése