Tökös-mákos omlós pite hagyományos, és diétás (cukormentes, szénhidrátcsökkentett, reform) változatban. A hagyományos tészta nálam a jól bevált omlós tészta, mindenféle pitének (almás, túrós, stb) ez az alapja, csak ez egy féladagos változat.
Hozzávalók az omlós tésztához:
- 25 dkg liszt
- 1 tojás
- 10 dkg zsír
- 2-3 ek cukor
- csipetnyi só
- 0,5 dl tej
- 2 dkg friss élesztő
A töltelékhez:
- 25 dkg őrölt mák
- 10 dkg cukor
- 1 teáskanál vanília aroma
- 0,5 citrom reszelt héja
- 1 dl forró tej
- 15 dkg sült sütőtök (200 fokos sütőben, cikkekre vágva 1 órán át sütöttem)
Elkészítése:
- A töltelékhez a mákot összekavarjuk a száraz hozzávalókkal, ráöntjük a forró tejet, és jól összekavarjuk. Ezután a pürésített sütőtököt is belekavarjuk.
- Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval együtt összegyúrjuk.
- Két részre osztjuk, és lisztezett felületen egyenként kinyújtjuk téglalap alakúra. Az első lapot egy sütőpapírral bélelt közepes tepsibe simítjuk. Villával megszúrkodjuk.
- Rásimítjuk egyenletesen a tökös mákos tölteléket, majd befedjük a másik tésztalappal.
- A tetejét tojássárgájával vagy sütésálló baracklekvárral lekenjük, villával megszúrkodjuk, és 180 fokos sütőben 30 percig sütjük.
Diétás változat (recept innen)
- 200 g Szafi Reform gluténmentes csökkentettszénhidrát-tartalmú kenyér és péksütemény lisztkeverék (25 g Szafi Reform
süteményliszttel helyettesíthető a péksüti liszt, úgy még omlósabb)
- 12 g négyszeres erősségű édesítőszer vagy 50 g eritrit
- 1 g só
- 60 g folyékony kókuszolaj (én a felét lecseréltem vízre, így is nagyon jó!)
- 25 g kókuszkrém
- 3 tojás
- 30 g frissen facsart citromlé
A töltelékhez:
- 20 dkg őrölt mák
- 20 dkg sült sütőtök
- 25 g négyszeres erősségű édesítőszer
- 70 ml forró kókusztej
- 0,5 citrom reszelt héja
- 1 teáskanál vanília aroma
- 1 evőkanál citromlé
Az elkészítése a Szafi blogján leírtak alapján történt.
--> -->
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése