2019. szeptember 24., kedd

Sütökös-mákos pite



Tökös-mákos omlós pite hagyományos, és diétás (cukormentes, szénhidrátcsökkentett, reform) változatban.  A hagyományos tészta nálam a jól bevált omlós tészta, mindenféle pitének (almás, túrós, stb) ez az alapja, csak ez egy féladagos változat.


Hozzávalók az omlós tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 10 dkg zsír
  • 2-3 ek cukor
  • csipetnyi só
  • 0,5 dl tej
  • 2 dkg friss élesztő
A töltelékhez:


  • 25 dkg őrölt mák
  • 10 dkg cukor
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 0,5 citrom reszelt héja
  • 1 dl forró tej
  • 15 dkg sült sütőtök (200 fokos sütőben, cikkekre vágva 1 órán át sütöttem)
Elkészítése:

  • A töltelékhez a mákot összekavarjuk a száraz hozzávalókkal, ráöntjük a forró tejet, és jól összekavarjuk. Ezután a pürésített sütőtököt is belekavarjuk.
  • Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval együtt összegyúrjuk.
  • Két részre osztjuk, és lisztezett felületen egyenként kinyújtjuk téglalap alakúra. Az első lapot egy sütőpapírral bélelt közepes tepsibe simítjuk. Villával megszúrkodjuk.
  • Rásimítjuk egyenletesen a tökös mákos tölteléket, majd befedjük a másik tésztalappal.
  • A tetejét tojássárgájával vagy sütésálló baracklekvárral lekenjük, villával megszúrkodjuk, és 180 fokos sütőben 30 percig sütjük.

Diétás változat  (recept innen)


A töltelékhez:

  • 20 dkg őrölt mák
  • 20 dkg sült sütőtök
  • 25 g négyszeres erősségű édesítőszer
  • 70 ml forró kókusztej
  • 0,5 citrom reszelt héja
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 1 evőkanál citromlé

-->

Az elkészítése a Szafi blogján leírtak alapján történt. 


--> -->

Nincsenek megjegyzések: