2015. november 4., szerda

Vaníliás-mákos koszorú kefíres glazúrral



Ez a sütemény leginkább a mákos bejglihez hasonlítható, csak sokkal egyszerűbb az elkészítése. Nagyon gazdag ízvilágú, aki szereti a mákos süteményt, annak mindenképp ajánlom, mi szinte rögtön felfaltuk :)


Hozzávalók a tésztához (10 személyre):

  • 40 dkg liszt 
  • 7 dkg vaj
  • 6 dkg aszalt vörösáfonya (vagy mazsola) 
  • 5 dkg méz 
  • 4 dkg cukor 
  • 1-1 narancs és citrom 
  • 150 ml tej 
  • 60 ml narancslé 
  • 2 tojás, néhány csepp rumaroma 
  • 1 tasak szárított élesztő (7 g)
  • fél teáskanál őrölt fahéj 
  • csipetnyi só


A töltelékhez: 

  • 7 dkg őrölt mák 
  • 7 dkg cukor 
  • 6 dkg puha vaj 
  • 4 dkg liszt 
  • 4 dkg őrölt mandula vagy mogyoró 
  • 1 tojás


A glazúrhoz: 

  • 25 dkg porcukor 
  • 40 ml kefír
  • 1 teáskanál vanília aroma

Elkészítése: 

  • Az aszalt gyümölcsöt narancslével és kevés rumaromával addig főzzük, amíg a folyadék elpárolog, majd félretesszük. 
  • Felmelegítjük a tejet mézzel, a tűzről levéve 1 tojást belekavarunk. 
  • Egy tálban összekavarjuk a lisztet, a cukrot, az élesztőt, a citrom és narancs reszelt héját, a fahéjat, meg pici sót. Hozzáadjuk a vajat, az áfonyát, a tejkeveréket, és tésztává gyúrjuk. Konyharuhával letakarva, 60 percig kelni hagyjuk. 
  • Közben a töltelékhez valókat összegyúrjuk, és félretesszük. 
  • A sütőt előmelegítjük 180 fokra. 
  • Enyhén lisztezett felületen a tésztát téglalap alakúra nyújtjuk (kb 12x45 cm), egyenletesen eloszlatjuk rajta a tölteléket úgy, hogy a szélein 1 cm tésztát szabadon hagyunk. A széleket megkenjük felvert tojással, és felcsavarjuk. Koszorúvá hajlítjuk, a végeit összeillesztjük, és egy nagyobb méretű kuglófformába helyezzük (ennek hiányában, kör alakú tortaformába tehetjük, a közepére egy poharat, vagy tálikót helyezve). 
  • 15-20 percig pihentetjük, majd lekenjük a maradék felvert tojással, és 30-40 perc alatt megsütjük. 
  • A glazúrhoz valókat kikavarjuk, és a mázat a süteményre csurgatjuk, illetve mákkal díszíthetjük.

Nincsenek megjegyzések: