Ez a sütemény leginkább a mákos bejglihez hasonlítható, csak sokkal egyszerűbb az elkészítése. Nagyon gazdag ízvilágú, aki szereti a mákos süteményt, annak mindenképp ajánlom, mi szinte rögtön felfaltuk :)
Hozzávalók a tésztához (10
személyre):
A töltelékhez:
A glazúrhoz:
- 40 dkg liszt
- 7 dkg vaj
- 6 dkg aszalt vörösáfonya (vagy mazsola)
- 5 dkg méz
- 4 dkg cukor
- 1-1 narancs és citrom
- 150 ml tej
- 60 ml narancslé
- 2 tojás, néhány csepp rumaroma
- 1 tasak szárított élesztő (7 g)
- fél teáskanál őrölt fahéj
- csipetnyi só
A töltelékhez:
- 7 dkg őrölt mák
- 7 dkg cukor
- 6 dkg puha vaj
- 4 dkg liszt
- 4 dkg őrölt mandula vagy mogyoró
- 1 tojás
A glazúrhoz:
- 25 dkg porcukor
- 40 ml kefír
- 1 teáskanál vanília aroma
Elkészítése:
- Az aszalt gyümölcsöt narancslével és kevés rumaromával addig főzzük, amíg a folyadék elpárolog, majd félretesszük.
- Felmelegítjük a tejet mézzel, a tűzről levéve 1 tojást belekavarunk.
- Egy tálban összekavarjuk a lisztet, a cukrot, az élesztőt, a citrom és narancs reszelt héját, a fahéjat, meg pici sót. Hozzáadjuk a vajat, az áfonyát, a tejkeveréket, és tésztává gyúrjuk. Konyharuhával letakarva, 60 percig kelni hagyjuk.
- Közben a töltelékhez valókat összegyúrjuk, és félretesszük.
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
- Enyhén lisztezett felületen a tésztát téglalap alakúra nyújtjuk (kb 12x45 cm), egyenletesen eloszlatjuk rajta a tölteléket úgy, hogy a szélein 1 cm tésztát szabadon hagyunk. A széleket megkenjük felvert tojással, és felcsavarjuk. Koszorúvá hajlítjuk, a végeit összeillesztjük, és egy nagyobb méretű kuglófformába helyezzük (ennek hiányában, kör alakú tortaformába tehetjük, a közepére egy poharat, vagy tálikót helyezve).
- 15-20 percig pihentetjük, majd lekenjük a maradék felvert tojással, és 30-40 perc alatt megsütjük.
- A glazúrhoz valókat kikavarjuk, és a mázat a süteményre csurgatjuk, illetve mákkal díszíthetjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése