Hozzávalók 6 személyre:
A mákos ostyához:
- 5 dl habtejszín
- 3 dl tej
- 1 citrom
- 1 teáskanál vanília aroma
- 1 tasak zselatinpor (10 g)
- néhány szelet ananász (konzerv)
A mákos ostyához:
- 5 dkg cukor
- 3,5 dkg liszt
- 3 dkg puha vaj
- 1 tojássárgája
- 2 teáskanál mák (őröletlen)
Elkészítése:
- Egy edényben összekavarjuk a tejszínt, meg a tejet, 1 dl-t kiveszünk, elkeverjük benne a zselatint. A többit a citrom héjával (zöldséghámozóval vékonyan hámozzuk le) felforraljuk, majd amikor langyosra hűlt, a citromhéjat kiszedjük. A zselatint felmelegítjük, majd a langyos tejszínhez kavarva, újramelegítjük (forralni nem szabad).
- Ezután desszertes poharakba adagoljuk, és néhány órára hűtőszekrénybe helyezzük, amíg megszilárdul.
- Az ostyához valókat egy tálban összekavarjuk, majd fóliával letakarva, legalább fél órára hűtőszekrénybe helyezzük.
- Sütőpapírral bélelt tepsire teáskanálnyi adagokat teszünk, és nedves kanál hátával kör alakúra simítjuk, papírvékonyságúra (kb 8 cm-es átmérőjű).
- 180 fokos sütőben, 8-10 perc alatt megsütjük, amíg a széle megpirul.
- A tepsiből kivéve, még melegen egy henger alakú eszközre hajlítjuk (pl alufólia tekercs, sodrófa), hűlni hagyjuk.
- A desszert tetejére ananász darabokat helyezünk, mellé pedig mákos ostyát kínálunk.
1 megjegyzés:
Edó, nagyon étvágygerjesztő a poharas krémed!:)
Gondolom, nem csak a gyerekeknek ízlett!:)
Megjegyzés küldése