Hozzávalók (kb 14 darabhoz):
- 15 dkg liszt
- 12,5 dkg nádcukor
- 10 dkg jó minőségű étcsokoládé
- 6 dkg vaj
- 2 dkg kakaópor
- 1 tojás
- 1 teáskanál sütőpor
A mogyorós krokanthoz:
- 8 dkg cukor
- 4 dkg mogyoró
- 1 teáskanál olaj
A csoki-karamell krémhez:
- 25 dkg tejcsokoládé
- 8 dkg cukor
- 2 dl cukor nélküli habtejszín
- fél teáskanál citromlé
Elkészítése:
- Előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
- A csokoládét darabokra törjük, és 0,8 dl vízzel felmelegítjük, közben kavargatjuk, hogy felolvadjon. Félretesszük.
- Habosra kavarjuk a vajat a cukorral, majd belekavarjuk a tojást, a csokoládét, végül pedig a kakaóval és sütőporral elkevert lisztet.
- A tésztát papírkapszlikkal bélelt muffin formába adagoljuk, és kb 20 perc alatt megsütjük (tűpróba). Ezután hagyjuk teljesen kihűlni.
- A mogyorót durvára tördeljük, száraz serpenyőben enyhén megpirítjuk, majd egy olajjal megkent sütőpapírra szórjuk.
- A cukrot 0,8 dl vízzel addig főzzük, amíg sűrű, szirup jellegű lesz, és a mogyoróra öntjük. Hagyjuk teljesen megdermedni, ezután pedig darabokra törjük.
- A krémhez a cukrot citromlével, és 0,4 dl vízzel kavargatva felfőzzük, majd mután a cukor elolvad, hagyjuk addig forrni, amíg egy sötétebb karamellkémet kapunk. A tűzről lehúzzuk, óvatosan beleöntjük a tejszínt, illetve hozzáadjuk a darabokra tördelt csokoládét. Lassú tüzön, kavargatva, összeolvasztjuk. Ezután legalább két órán át hűlni hagyjuk, hogy keményedjen.
- Habzsákba kanalazzuk, ezzel díszítjük a sütemény tetejét, és mogyoró krokanttal megszórjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése