2015. november 22., vasárnap

Csokoládés tündértorta csoki-karamell krémmel


Különleges, és brutál finom ez a cupcake. Nagyon csokis, nagyon izgalmas, mindenkinek ajánlom!


Hozzávalók (kb 14 darabhoz): 

  • 15 dkg liszt
  • 12,5 dkg nádcukor
  • 10 dkg jó minőségű étcsokoládé 
  • 6 dkg vaj
  • 2 dkg kakaópor
  • 1 tojás
  • 1 teáskanál sütőpor


A mogyorós krokanthoz: 

  • 8 dkg cukor
  • 4 dkg mogyoró
  • 1 teáskanál olaj 


A csoki-karamell krémhez: 

  • 25 dkg tejcsokoládé
  • 8 dkg cukor
  • 2 dl cukor nélküli habtejszín
  • fél teáskanál citromlé


Elkészítése: 

  • Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. 
  • A csokoládét darabokra törjük, és 0,8 dl vízzel felmelegítjük, közben kavargatjuk, hogy felolvadjon. Félretesszük.
  • Habosra kavarjuk a vajat a cukorral, majd belekavarjuk a tojást, a csokoládét, végül pedig a kakaóval és sütőporral elkevert lisztet. 
  • A tésztát papírkapszlikkal bélelt muffin formába adagoljuk, és kb 20 perc alatt megsütjük (tűpróba). Ezután hagyjuk teljesen kihűlni. 
  • A mogyorót durvára tördeljük, száraz serpenyőben enyhén megpirítjuk, majd egy olajjal megkent sütőpapírra szórjuk. 
  • A cukrot 0,8 dl vízzel addig főzzük, amíg sűrű, szirup jellegű lesz, és a mogyoróra öntjük. Hagyjuk teljesen megdermedni, ezután pedig darabokra törjük. 
  • A krémhez a cukrot citromlével, és 0,4 dl vízzel kavargatva felfőzzük, majd mután a cukor elolvad, hagyjuk addig forrni, amíg egy sötétebb karamellkémet kapunk. A tűzről lehúzzuk, óvatosan beleöntjük a tejszínt, illetve hozzáadjuk a darabokra tördelt csokoládét. Lassú tüzön, kavargatva, összeolvasztjuk. Ezután legalább két órán át hűlni hagyjuk, hogy keményedjen.
  • Habzsákba kanalazzuk, ezzel díszítjük a sütemény tetejét, és mogyoró krokanttal megszórjuk.

Nincsenek megjegyzések: