2013. szeptember 11., szerda

Vargánya krémleves


A vargánya az egyik legfinomabb erdei gomba szerintem, bár ha rajtam múlna, minden nap valamilyen erdei gombát ennék. A vargányának most van szezonja, én pedig egy finom krémlevest készítettem belőle. A vargánya krémleves a gombalevesek közül a legízesebb, egyszerűen imádom.
Ha több medvegombához jutunk, akkor vékonyan felszeletelve, meg is száríthatjuk (aszalhtajuk) télire. Én először 50 fokos sütőben, légkeverésen szárítottam 2-3 órán át, majd újságpapírra tettem, hogy teljesen keményre száradjon. Télen elég lesz belőle 1-2 kanálnyi, és bármilyen ételt fennségessé varázsolhatunk vele.

Hozzávalók:

  • 60 dkg vargánya (hirip, medvegomba)
  • 1 fej hagyma
  • 2 cikk fokhagyma
  • 1 l zöldségalaplé
  • 2 dl főzőtejszín (zsírszegény)
  • 2 evőkanál vaj
  • kakukkfű, petrezselyemzöld
  • só, frissen őrölt bors

Elkészítése:

  • A gombát folyó víz alatt alaposan megmossuk, a szárát letörjük. Az idősebb gombák kalapja alatti zöldes-sárgás bársonyos részt leszedjük, a fiatal gombáknál nem szükséges, mert ezeknél ez a réteg egészen végkony, fehér.
  • A gombák szárát letörjük, és a kalapjával együtt darabokra felvágjuk. A vargánya szára is felhasználható, ehető.
  • Az apróra vágott hagymát egy serpenyőben a vajon megpároljuk. Hozzáadjuk a fokhagymacikkeket (késsel kissé nyomjuk szét), a gombát, és kavargatva addig pároljuk, amíg a gomba bő levet enged.
  • Ekkor felöntjük alaplével, vagy ha nincs, akkor vízzel, és 2 evőkanál házi ételízesítővel. Megsózzuk, és fedő alatt néhány perc alatt puhára főzzük.
  • A levest a tűzről levesszük, összeturmixoljuk, majd hozzáadjuk a tejszínt, egy kevés kakukkfüvet, meg apróra vágott petrezselyemzöldet. Őrölt borssal megszórjuk, ha szükséges utánasózzuk.
  • Összeforraljuk, és forrón tálaljuk. 
  • Sajtos pirítóst, krutont, levesgyöngyöt adhatunk mellé betétnek, de pirított baconszalonnával, vagy egyáb tetszés szerinti feltéttel is fogyaszthatjuk.
Megj: Vaj helyett én kókuszzsírt használtam, de a gombát leginkább vajon érdemes párolni.

2 megjegyzés:

Katalin írta...

Szívesen megkóstolnám, még nem ettem ilyet :) Nagyon guszta!

Kati írta...

Még sosem ettem vargányát, megkóstólnám egyszer:) Úgz szeretem ezt a kis szettedet:)