Azt mondta, épp ilyenre vágyott, és szeretné, ha még máskor is készítenék, mert annyira ízlik neki. Egyébként a lányom is éppen ilyent szeretne majd szülinapjára.
A torta tényleg nagyon jól sikerült, nem túl édes, selymes-krémes, ízeiben kifinomult, nagyon harmónikus. Szóval családi kedvenc lett :)
Hozzávalók:
A piskótához:
- 3 tojás
- 9 dkg cukor
- 9 dkg liszt
A krémhez:
- 1 kg mascarpone sajtkrém
- 4 tojás
- 18 dkg cukor
- 2 dl habtejszín (cukor nélküli)
- 2 tasak zselatinpor (10 g)
- 2 dl tej
- 10-15 dkg babapiskóta
- 2 dl hideg nesszkávé
- 1 teáskanál rumaroma
A bevonáshoz:
- 2 tasak karamell ízű krémpor (Dr. Oetker)
- 0,5 l tej
- 5 evőkanál cukor
- 10-15 dkg héjatlan pisztácia (de lehet egyéb is)
Elkészítése:
- A piskótához a tojások fehérjét a cukorral kemény habbá verjük. Óvatosan hozzákavarjuk a tojássárgáját, majd a lisztet.
- A masszát egy 24 cm átmérőjű kerek tortaformába simítjuk, és 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt megsütjük (tűpróba!). Hagyjuk kihűlni. Célszerű előző nap elkészíteni, mert másnap könnyebb vele dolgozni.
- A krémhez a sajtkrémet a tojások sárgájával és a cukorral jól kikavarjuk. A zselatinport a hideg tejben elkeverjük, majd lassú tüzön, kavargatva felmelegítjük (forralni nem szabad!). Hozzákavarjuk a krémhez.
- A tejszínt kemény habbá verjük, és óvatosan a krémhez forgatjuk.
- Összeállítjuk a tortát: a piskótát két egyenlő lapra vágjuk, és az egyik lapot visszahelyezzük a tortaformába. Rásimítjuk a krém felét, majd kirakjuk a rumos kávéba mártott babapiskótával. Erre jön a krém másik fele, majd beborítjuk a másik piskótalappal. Óvatosan rányomjuk, és hűtőszekrénybe tesszük 1-2 órára, hogy a krém megdermedjen, és a torta összeálljon.
- A krémport elkeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a hideg tejet, és mixerrel krémesre, habosra verjük.
- A krémmel bevonjuk a tortát rusztikusan, nem muszáj szépen elsimítani, inkább legyen "kócos".
- A pisztáciát durvára törjük (pl húsklopfolóval, fólia alatt), és tetszés szerint a tortára szórjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése