2013. szeptember 24., kedd

Tiramisu torta


Ez a kedves férjem szülinapi tortája volt, azt mondta, hogy a legfinomabb torta, amit valaha evett. A múltkori keresztelős tortámnál, amikor a piskótát vágtam lapokra, meglátta, és hozzátette, hogy kakaós lap, mascarpone, babapiskóta..:)) Innen jött az ötlet, hogy éppen ilyen tortát készítek majd neki.
Azt mondta, épp ilyenre vágyott, és szeretné, ha még máskor is készítenék, mert annyira ízlik neki. Egyébként a lányom is éppen ilyent szeretne majd szülinapjára.
A torta tényleg nagyon jól sikerült, nem túl édes, selymes-krémes, ízeiben kifinomult, nagyon harmónikus. Szóval családi kedvenc lett :)


Hozzávalók:

A piskótához:

  • 3 tojás
  • 9 dkg cukor
  • 9 dkg liszt
A krémhez:
  • 1 kg mascarpone sajtkrém
  • 4 tojás
  • 18 dkg cukor
  • 2 dl habtejszín (cukor nélküli)
  • 2 tasak zselatinpor (10 g)
  • 2 dl tej
  • 10-15 dkg babapiskóta
  • 2 dl hideg nesszkávé
  • 1 teáskanál rumaroma
A bevonáshoz:
  • 2 tasak karamell ízű krémpor (Dr. Oetker)
  • 0,5 l tej
  • 5 evőkanál cukor
  • 10-15 dkg héjatlan pisztácia (de lehet egyéb is)

Elkészítése:

  • A piskótához a tojások fehérjét a cukorral kemény habbá verjük. Óvatosan hozzákavarjuk a tojássárgáját, majd a lisztet.
  • A masszát egy 24 cm átmérőjű kerek tortaformába simítjuk, és 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt megsütjük (tűpróba!). Hagyjuk kihűlni. Célszerű előző nap elkészíteni, mert másnap könnyebb vele dolgozni.
  • A krémhez a sajtkrémet a tojások sárgájával és a cukorral jól kikavarjuk. A zselatinport a hideg tejben elkeverjük, majd lassú tüzön, kavargatva felmelegítjük (forralni nem szabad!). Hozzákavarjuk a krémhez.
  • A tejszínt kemény habbá verjük, és óvatosan a krémhez forgatjuk.
  • Összeállítjuk a tortát: a piskótát két egyenlő lapra vágjuk, és az egyik lapot visszahelyezzük a tortaformába. Rásimítjuk a krém felét, majd kirakjuk a rumos kávéba mártott babapiskótával. Erre jön a krém másik fele, majd beborítjuk a másik piskótalappal. Óvatosan rányomjuk, és hűtőszekrénybe tesszük 1-2 órára, hogy a krém megdermedjen, és a torta összeálljon.
  • A krémport elkeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a hideg tejet, és mixerrel krémesre, habosra verjük.
  • A krémmel bevonjuk a tortát rusztikusan, nem muszáj szépen elsimítani, inkább legyen "kócos".
  • A pisztáciát durvára törjük (pl húsklopfolóval, fólia alatt), és tetszés szerint a tortára szórjuk.

Nincsenek megjegyzések: