2013. szeptember 28., szombat

Sonkás kifli


Hétvégenként általában mindig készítek valamilyen péksüteményt, amit a gyerekek az iskolába is magukkal vihetnek, tízórainak. A szendvics mellé, amit még vinni szoktak, csomagolok mindig valamit pluszban, mert mindig szeretik, ha van valami finomság is. Nemrég éppen sonkás kiflit sütöttem, de lényegében bármivel megtölthetjük, amit a család szeret, vagy ami éppen kéznél van, pl: kolbász, sajt, juhtúró.  Ebből az adagból két napig is csomagolhatunk a gyerekeknek, és itthon is szívesen fogyasztják kakaóval.
Hát, kénytelen vagyok néha ilyen egészségtelenebb dolgokat is készíteni, nem mindig az egészséges a menő. De azért a házilag készített pékárút soha semmi nem múlhatja fölül! :)

Hozzávalók:

  • 75 dkg liszt 
  • 2 tojássárga
  • 4,5 dl langyos tej 
  • 0,75 dl olaj
  • 1 teáskanál cukor
  • 2 evőkanál só 
  • 3 dkg élesztő 
  • 30 dkg vékonyra szelt gépsonka
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • a tetejére: 1 tojás, lenmag, szezámmag, vagy tetszés szerint bármilyen olajos mag


Elkészítése:

  • Az élesztőt 2 dl  langyos tejbe  morzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, és langyos helyre téve felfuttatjuk.
  • Ezután a lisztet, a sót, a tojássárgáját, az olajat a feluttatott élesztővel összegyúrjuk, és a maradék tejet fokozatosan hozzáadva, tésztává dagasztjuk. A tej mennyisége változhat, ezért óvatosan bánjunk vele. Egyszerűbb, ha a dagasztást gép végzi (pl kenyérsütő, vagy dagasztógép), ebben az esetben az élesztőt nem szükséges felfuttatni.
  • A tésztát egy tálba tesszük, letakarjuk konyharuhával, és a duplájára kelesztjük.
  • A megkelt tésztát lisztezett felületen téglalap alakúra nyújtjuk, és megkenjük olvasztott vajjal.
  • Ezután négyzetekre vágjuk úgy, hogy egy négyzetben elférjen a sonkaszelet, és az egyik végén maradjon még kb 1 cm üres tészta.
  • A tésztadarabokat a ráterített sonkaszeletekkel felcsavarjuk, a végét pedig összenyomjuk, és ezzel a felével lefelé sütőpapíros tepsire helyezzük.
  • Újabb 15-20 percig kelesztjük, majd megkenjük villával felvert tojással, megszórjuk tetszés szerint magokkal, és 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt szép pirosra sütjük.
Tipp: Ezzel a tésztával édes kifliket is készíthetünk, pl csokoládéval, lekvárral, kakaóval töltve. 

Nincsenek megjegyzések: