2013. szeptember 9., hétfő

Áfonyazselés joghurttorta oreoval


Nagyon szeretjük az ilyen könnyű, joghurtos jellegű tortákat, ezeket még sütni sem kell, valóban gyerekjáték az elkészítése.
Alapul, a sima keksz helyett kipróbáltam oreo kekszszel, és mondhatom, isteni lett. Erre jött a könnyű és ízletes joghurtkrém, melyre áfonyából készült gyümölcszselét öntöttem.
Egy nagyon harmónikus, könnyed torta lett a végeredmény, el is fogyott turbósebességgel. A barántmőm, aki éppen kóstolta, teljesen el volt ragadtatva :)

Hozzávalók:

A keksz-alaphoz:

  • 30-35 dkg Oreo keksz
  • 5 dkg vaj
A joghurtkrémhez:
  • 40 dkg natúr joghurt
  • 40 dkg tejföl
  • 12 dkg cukor
  • 1 kisebb citrom reszelt héja
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 1 tasak zselatinpor (10 g)
Az áfonya zseléhez:
  • 50 dkg áfonya (kék, lehet fagyasztott is)
  • 12 dkg cukor
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 1 tasak zselatinpor (10 g)

Elkészítése:

  • Az oreo kekszet késes aprítóval összeaprítjuk, vagy ennek hiányában, fóliával letakarjuk, és húsklopfolóval jól összetörjük.
  • Ezután a kekszmorzsát a vajjal összegyúrjuk, és egy 22 cm átmérőjű kerek tortaformába nyomkodjuk. Hűtőszekrénybe helyezzük.
  • Ezalatt elkészítjük a joghurtkrémet: a joghurtot, a tejfölet, a cukrot, meg az ízesítőket egy tálban összekavarjuk. 1-2 dl-t kiveszünk belőle egy kisebb edénybe, és hozzákavarjuk a zselatinport.
  • A zselatinos krémet lassú tüzön, kavargatva, felmelegítjük, hogy a zselatin szépen feloldódjon. Vigyázat, forralni nem szabad!
  • A krémhez kavarjuk, majd a krémet a keksz-alapra öntjük. 1-2 órára hűtőszekrénybe helyezzük, hogy megdermedjen.
  • Az áfonyazseléhez az áfonyát (ha fagyasztott, nem szükséges kiolvasztani) a cukorral, és 3 dl vízzel főni tesszük. Néhány percig főzzük, amíg az áfonya bő levet enged, és kissé megpuhul. Ekkor a tűzről levesszük, és összeturmixoljuk. Ezután egy szűrőn keresztül átpasszírozzuk, mert a zseléhez csak a levére van szükségünk. Egy kissé hűlni hagyjuk, amíg már nem lesz annyira forró.
  • A zselatinport 0,5 dl hideg vízzel elkeverjük, és éppúgy, mint az előbb, lassú tüzön felolvasztjuk. 
  • A zselatinos vizet az áfonyaléhez kavarjuk a vaníliával együtt, majd a joghurtkrém tetejére öntjük óvatosan.
  • A tortát ismét hűtőszekrénybe helyezzük, amíg teljesen megszilárdul. Ezután felvághatjuk szeletekre, és máris fogyaszthatjuk.


3 megjegyzés:

GasztroManó írta...

Nagyon tetszik ez a recept :)

Hankka írta...

Gyönyörű, és különlegesen finom lehet! :) Jó ötlet volt az oreo kekszes alap! :)

Kati írta...

De szép Edó:)