Az én drága férjemnek készítettem a szülinapjára. Nagyon-nagyon ízlett neki, nagyon tetszett mindenik külön-külön, és egybe az egész is :) A vajas pogácsa nagyon jó kísérője ennek az ételnek, de egyébként minden ahogy van, egyszerűen tökéletes. Azt leszámítva persze, hogy nem egy könnyű, kalóriaszeény étel.
Az ötletet a paprika tévén láttam, és már akkor eldöntöttem, hogy ilyenformán fog kinézni az én egyetlen párom szülinapi menüje. A receptet és a mennyiségeket saját magam alkottam, nekünk ez így a megfelelő.
Ünnepi menünbek, vendégváráshoz, tökéletes.
Hozzávalók (4 személyre):
- 8-10 csirke alsócomb
- 250 ml kefír (vagy író)
- ízlés szerint házi erős pista, vagy csilipaszta, csípős arany (vagy kinek ami van)
- kb 10 dkg liszt
- só, őrölt bors
- olaj a sütéshez
A sajtkrémes tört krumplihoz:
- 60-70 dkg krumpli
- 3 evőkanál vaj
- 0,3-0,5 dl tej
- 5 dkg zöldfűszeres krémsajt
- só, őrölt bors
A paradicsomos hagymához:
- 3 nagy fej hagyma
- 5 közepes paradicsom
- 1 cikk fokhagyma
- 3 evőkanál olaj
- só, őrölt bors
A vajas pogácsához:
- 20 dkg liszt
- 10 dkg hideg vaj
- 0,5 dl tej
- 1 tasak sütőpor (10 g)
- 1 teáskanál só
Elkészítése:
- A csirkecombokat megmossuk, az esetleges nemkívánatos részeket (tollú stb) eltávolítjuk.
- Egy nagy tálba helyezzük, alaposan megsózzuk és borsozzuk, beleöntjük a kefírt, hozzáadjuk a csípőst, és jól összeforgatjuk.
- A tálat fóliával letakarjuk, és legalább egy éjszakára (de lehet néhány órára is) hűtőszekrénybe tesszük pácolódni.
- Ezután a combokat a kefírből kiszedjük, és egy műanyag zacskóba helyezzük, melybe lisztet szórtunk. Kicsit megrázogatjuk, hogy a liszt mindenhol a húsra tapadjon. A húst kb hármasával lehet kényelmesen belisztezni. Forró, bő olajban szép pirosra sütjük.
- A krumplit héjában megfőzzük, majd meghámozzuk, és egy tálba helyezzük. Hozzáadunk 2-3 evőkanál sajtkrémet, a vajat, a tejet, illetve megsózzuk és borsozzuk. Durvára törjük, nem kell krémesre kavarni, mint a krumplipürét!
- A hagymás paradicsomhoz a hagymát meghámozzuk, félbe vágjuk, majd felszeleteljük, és az olajon sézp aranyszínűre pirítjuk, megpároljuk. Hozzáadjuk a reszelt fokhagymát, kissé összeforgatjuk, majd a cikkekre vágott paradicsomot is beletesszük. Megsózzuk és borsozzuk, majd összepároljuk. Csak addig főzzük, amíg a paradicsom nem esik szét túlságosan.
- A pogácsához a lisztet a sóval meg a sütőporral összekavarjuk. Hozzáadjuk a hideg vajat, és kézzel morzsalékosra dolgozzuk. Ezután a tejjel együtt kissé átdolgozzuk, de a tésztának nem kell összeállnia, inkább maradjon morzsalékos.
- A tésztát a munkafelületen kézzel kb ujjnyi vastagságúra nyomkodjuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk (én szívecske alakúra vágtam).
- Sütőpapíros tepsire helyezzük, és 200 fokos sütőben 10-12 perc alatt megsütjük.
- Jöhet a tálalás: a ropogós, csípős csirkecombokat egy tányérra helyezzük, mellé pakolunk a tört krupliból, ennek a tetejére pedig egy-két teáskanál sajtkrémet helyezünk. Adunk hozzá a paradicsomos hagymából, és vajas pogácsával tálaljuk.
1 megjegyzés:
Isten éltesse a Párodat:) Ez igen, ezt nevezem szülinapi menünek:)
Megjegyzés küldése