2011. március 4., péntek

Porhanyós kiflicskék


Igazi nagymamás sütemény, szerintem fölülmúlhatatlan, úgy ízre, mint állagra. A zsírnak köszönhetően nagyon omlós, nem ajánlanám margarinnal készíteni. Az közel sem ilyen.

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg zsír
  • fél kávéskanál só
  • 2-3 evőkanál cukor
  • 1 dl tej
  • 2 dkg élesztő

Elkészítése:
  • A langyos tejet elkavarjuk a cukorral és az élesztővel, majd meleg helyre téve felfuttatjuk.
  • Hozzáadjuk a többi összetevőt és tésztává gyúrjuk. Ha szükséges adhatunk még hozzá kevés tejet.
  • Ezután egy órán át pihentetjük a tésztát (nem hűtőszekrényben), amitől nagyon jó állagú lesz.
  • Kisebb gombócokat formálunk belőle (kb.20 dekásokat) és egyenként kör alakúra nyújtjuk. A köröket egyforma kis cikkekre vágjuk, mindenik cikkre egy pötty lekvárt teszünk és feltekerjük kiflinek.
  • A kiflicskéket tepire helyezzük és 180 fokos sütőben 15 perc alatt megsütjük.
  • Még melegen vaníliás porcukorba forgatjuk.
Ebből a mennyiségből nagy tepsivel lesz, dupla adag esetén a hozzávalók a következők:
  • 1 kg liszt, 40 dkg zsír, 2 dl tej, 4 evőkanál cukor, 1 teáskanál só, 3,5 dkg élesztő.
Kb. másfél kiló kiflire elég.

3 megjegyzés:

Ditta tortái írta...

Nagyon guszták lettek,gyönyörű a fotó!

Életünk és ételeink írta...

Ez nagyon jó Edó, sárgabarack lekvárral lesz holnap reggelire, köszi a receptet!

Bianka írta...

Igazán remekül néz ki