Igazi nagymamás sütemény, szerintem fölülmúlhatatlan, úgy ízre, mint állagra. A zsírnak köszönhetően nagyon omlós, nem ajánlanám margarinnal készíteni. Az közel sem ilyen.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 20 dkg zsír
- fél kávéskanál só
- 2-3 evőkanál cukor
- 1 dl tej
- 2 dkg élesztő
Elkészítése:
- A langyos tejet elkavarjuk a cukorral és az élesztővel, majd meleg helyre téve felfuttatjuk.
- Hozzáadjuk a többi összetevőt és tésztává gyúrjuk. Ha szükséges adhatunk még hozzá kevés tejet.
- Ezután egy órán át pihentetjük a tésztát (nem hűtőszekrényben), amitől nagyon jó állagú lesz.
- Kisebb gombócokat formálunk belőle (kb.20 dekásokat) és egyenként kör alakúra nyújtjuk. A köröket egyforma kis cikkekre vágjuk, mindenik cikkre egy pötty lekvárt teszünk és feltekerjük kiflinek.
- A kiflicskéket tepire helyezzük és 180 fokos sütőben 15 perc alatt megsütjük.
- Még melegen vaníliás porcukorba forgatjuk.
Ebből a mennyiségből nagy tepsivel lesz, dupla adag esetén a hozzávalók a következők:
- 1 kg liszt, 40 dkg zsír, 2 dl tej, 4 evőkanál cukor, 1 teáskanál só, 3,5 dkg élesztő.
Kb. másfél kiló kiflire elég.
3 megjegyzés:
Nagyon guszták lettek,gyönyörű a fotó!
Ez nagyon jó Edó, sárgabarack lekvárral lesz holnap reggelire, köszi a receptet!
Igazán remekül néz ki
Megjegyzés küldése