Évek óta kedvencem ez az almatorta, elsősőrban mert a teljes kiörlésű liszt és nádcukor páros sütiben nálam a legnagyobb kedvenc. Másodsorban mert az alma-dió páros is örök kedvencem, s mivel ez a két páros egy sütiben szerepel, jobbat el sem tudnék képzelni - sütőtökkenyeret leszámítva:)
A receptet valamikor évekel ezelőtt kaptam meg (ha jól emlékszem Valitól??), amikor először ismerkedtem a teljes kiörlésű liszttel és amikor még furcsálltam, hogy hogyan lehet abból süteményt is készíteni..
Azóta alapból tartok itthon ilyen lisztet (s általában másat is) és amibe lehet mindig belecsempészem, mert szerintem amiben tk liszt is van, az sokkal finomabb, nemcsak hogy egészségesebb. Persze van amibe egyáltalán nem tennék, de olyan is, amibe kizárólag ilyent használok.
Szóval egyik kedvenc sütim, képes lennék egyszerre megenni az egészet.
Hozzávalók:
- 20 dkg teljes kiörlésű búzaliszt
- 3 tojás
- 15 dkg vaj
- 1 csomag sütőpor
- 5 evőkanál tejföl
- kb.3 evőkanél tej
- 15 dkg nádcukor (vagy sima cukor)
- tetejére: nádcukor, 3 db.alma, őrölt fahéj, darált dió, zabkorpa (vagy zsemlemorzsa)
Elkészítése:
- Egy tortaforma alját kikenünk vajjal, rászórunk némi nádcukrot, kirakjuk a vastagabb szeletekre vágott almacikkekkel (hámozott), megszórjuk korpával, ízesítjük fahéjjal majd ízlés szerint meghintjük darált dióval.
- A vajat kissé megolvasztjuk, habosra kavarjuk a cukorral, az egész tojásokkal, tejföllel, majd hozzákavarjuk a sütőporral elkevert lisztet. Ha szükésges tejjel kissé hígítjuk.
- A masszát az az almás keverék tetejére kenjük egyenletesen, majd 180 fokos sütőben kb.30 perc alatt megsütjük (tűpróba).
- Amikor megsült, a formára ráhelyezünk egy tálat, majd ráborítjuk a tortát. Így az alma a tetejére kerül.
Nagyon hamar elkészíthető, különleges ízvilágú és nagyon hamar fogy :)
3 megjegyzés:
Nagyon finom lehet, igazán guszta
Hm....Nem tűnik bonyolultnak az elkészítése...:)
És ahogy olvasom még hízlalni sem nagyon hízlal!:):):)
Ügyes:)
Bianka,köszi,nagyon finom!!
Anyatigris,egyszerű mint a pofoncsapás:)
Megjegyzés küldése