Hozzávalók 4 személyre:
- 1 padlizsán
- 5 dkg sűrű görög joghurt
- 1 kisebb vöröshagyma
- 4 evőkanál olívaolaj
- 1 cikk fokhagyma
- 0,5 teáskanál őrölt kömény
- só, őrölt bors, fűszerpaprika
A pitához:
- 15 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 10 dkg fehérliszt
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál ecet
- 0,5 evőkanál só
- 1 teáskanál méz
- 1 tasak szárított élesztő
- kb 1,50 dl langyos víz
Elkészítése:
- A padlizsánt héjastól grillen, vagy sőtőben rácson megsütjük. Akkor jó, ha a héja könnyedén lejön, és a belseje puha. Meghámozzuk, és hagyjuk hűlni.
- Amíg sül, készítjük a pitát: először az élesztőt langyos vízzel cukorral elkeverjük, és meleg helyre téve felfuttatjuk (kb 10 perc). Ezután a többi hozzávalóval összegyúrjuk, tésztává dagasztjuk (végezheti dagasztógép is). Letakarva, meleg helyen a tésztát hagyjuk a duplájára kelni.
- Egy serpenyőben az olajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát, lehúzzuk a tűzről, és megszórjuk sóval, és fűszerpaprikával. A padlizsánt pürésítjük a fokhagymával, majd belekavarjuk a joghurtot, és fűszerezzük sóval, borssal, illetve őrölt köménnyel.
- Enyhén lisztezett felületen a pitatésztát átgyúrjuk, majd négy egyenlő részre osztjuk, és kör alakúra kinyújtjuk, vékonyra. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a pitákat, és további 15 percig kelesztjük. Végül 180 fokos sütőben megsütjük, 15-20 perc alatt. Eközben a piták felemelkednek, a belsejük pedig üres marad.
- Tálaláskor a padlizsánkérm tetejére pirított paprikás hagymát helyezünk, mellé pedig pitát kínálunk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése