2019. augusztus 6., kedd

Töltött paprika bográcsban



Nyár van, bográcsozások időszaka :) Kedvencünk, a töltött paprika készült most bográcsban, basmati rizzsel, de kölessel, vagy bulgurral is szoktam.

Hozzávalók 8-10 személyre: 

  • 1 kg darált sertéshús
  • 7 dkg basmati rizs
  • 10-10 dkg zellergumó, sárgarépa, és karalábé
  • 2 vöröshagyma
  • 1 l paradicsomlé
  • 1 kg paradicsom
  • 3 dl főzőtejszín
  • 4-5 evőkanál cukor
  • 4-5 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • só, őrölt bor
  • kevés citromlé
  • petrezselymzöld a tálaláshoz


Elkészítése:

1.     A paprikát megmossuk, a csumáját kiszedjük.
2.     Egy tálban alaposan összegyúrjuk a húst, a rizset, a fűszerpaprikát, illetve sózzuk, és borsozzuk.
3.     A paprikákat megtöltjük a húsmasszával (nem túl szorosan), majd a megmaradt húsból kis gombócokat formázunk.
4.     Egy üstben olajat hevítünk, majd az apróra vágott vöröshagymát üvegesre pároljuk. Sorba belerakosgatjuk a töltött paprikát, meg a gombócokat, és felöntjük paradicsomlével, kb 7 dl vízzel, illetve a hámozott paradicsomot is hozzáadjuk. Sóval, cukorral, és borssal ízesítjük, majd kb 45 percig főzzük közepes tüzön. Idonként kavarjuk át óvatosan.
5.     Ekkor a hámozott, és reszelt zöldségeket hozzáadva, további 15 percig főzzük. A végén kóstoljuk, és ha szükséges, utánaízesítjük.
6.     Végül a tűzről levesszük, és belekavarjuk a tejszínt is. Tálaláskor megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel.

Nincsenek megjegyzések: