Nyár van, bográcsozások időszaka :) Kedvencünk, a töltött paprika készült most bográcsban, basmati rizzsel, de kölessel, vagy bulgurral is szoktam.
Hozzávalók 8-10 személyre:
- 1 kg darált sertéshús
- 7 dkg basmati rizs
- 10-10 dkg zellergumó, sárgarépa, és karalábé
- 2 vöröshagyma
- 1 l paradicsomlé
- 1 kg paradicsom
- 3 dl főzőtejszín
- 4-5 evőkanál cukor
- 4-5 evőkanál olaj
- 1 evőkanál fűszerpaprika
- só, őrölt bor
- kevés citromlé
- petrezselymzöld a tálaláshoz
Elkészítése:
1.
A paprikát megmossuk, a csumáját kiszedjük.
2.
Egy tálban alaposan összegyúrjuk a húst, a
rizset, a fűszerpaprikát, illetve sózzuk, és borsozzuk.
3.
A paprikákat megtöltjük a húsmasszával (nem túl
szorosan), majd a megmaradt húsból kis gombócokat formázunk.
4.
Egy üstben olajat hevítünk, majd az apróra
vágott vöröshagymát üvegesre pároljuk. Sorba belerakosgatjuk a töltött
paprikát, meg a gombócokat, és felöntjük paradicsomlével, kb 7 dl vízzel,
illetve a hámozott paradicsomot is hozzáadjuk. Sóval, cukorral, és borssal
ízesítjük, majd kb 45 percig főzzük közepes tüzön. Idonként kavarjuk át
óvatosan.
5.
Ekkor a hámozott, és reszelt zöldségeket
hozzáadva, további 15 percig főzzük. A végén kóstoljuk, és ha szükséges,
utánaízesítjük.
6.
Végül a tűzről levesszük, és belekavarjuk a
tejszínt is. Tálaláskor megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése