Sosem készítettem még krémest, de hogy miért, nem tudom :)
Most valahogy úgy határoztam, hogy készítek, mégpedig francia krémest. Recept után néztem néhány oldalon, mert olyant szerettem volna, ami igazi főzött vaníliás krémmel készül, és nem pudinggal. A leveles tésztát készen vásároltam, mert szerintem nem érdemes még ezzel is foglalkozni, ha már olyan jó minőségűeket árulnak, és elő is van készítve.
A kiinduló recept ez volt, de az elkészítés során sok mindent saját tapasztalataimra hagyatkozva alakítottam.
Őszintén szólva, nem gondoltam volna, hogy ennyire jól sikerül, és ilyen nagy sikere lesz itthon :)
Elkészíteni nem nehéz, inkább egy picit időigényes, szerintem bárki el tudja készíteni.
Hozzávalók:
- 40 dkg fagyasztott leveles tészta
- 5 dl habtejszín
- 4 tojás
- 1 l tej + 1 dl
- 25 dkg cukor
- 13 dkg liszt
- 2 teáskanál vanília aroma
- 1 tasak zselatinpor
A glazúrhoz:
- 20 dkg cukor
- 7 dkg vaj
- 4 evőkanál tej
- 1 evőkanál kakaópor
Elkészítése:
- A leveles tésztát szobahőmérsékleten hagyjuk kiolvadni. A legjobb, ha készen kinyújtott, és méretre vágott tésztát veszünk, így már eleve tökéletesen egyenes, és nyújtogatni sem kell.
- Elkészítjük a vaníliás krémet: a tojássárgáját kikavarjuk a cukor felével. Hozzáadjuk a lisztet, és egy kevés tejjel (az 1 literből) simára kavarjuk. A többi tejet feltesszük forrni.
- Amikor a tej felforrt, a tojásos masszához öntjük, hozzáadjuk a vaníliát is, és habverővel, lassú tüzön, állandóan kavargatva, sűrű krémmé főzzük.
- Ezután a vaníliás krémet langyosra hűtjük, közben megsütjük a tésztát.
- A kiolvadt leveles tésztát egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és szép aranyszínűre sütjük. Én légkeverésen, 180 fokon sütöttem, kb 20-25 percig.
- A vékony tészta hatalmasra nő sütés közben, ezért miután a sütőből kivettük, középen óvatosan vágjuk két lapra, az egyik a sütemény alja lesz, a másik a teteje. Az egyik lapot helyezzük szögletes tortakeretbe (az állítható, alj nélküli a legcélszerűbb), és állítsuk pontosan a tészta méretére.
- 1 dl hideg tejet a zselatinporral elkeverünk, lassú tüzön felmelegítjük, hogy a zselatin felolvadjon (forralni nem szabad!). A langyos krémhez kavarjuk.
- A tojásfehérjét a cukor másik felével kemény habbá verjük, majd egy fakanállal óvatosan a krémhez forgatjuk.
- A krémet a tortakeretbe öntjük a tésztalapra, és hűtúszekrénybe helyezzük, amíg megdermed.
- Kemény habbá verjük a tejszínt, és a krémre simítjuk.
- Elkészítjük a glazúrt: a tejet összekavarjuk a cukorral, hozzáadjuk a kakaót, és kavargatva addig főzzük, amíg egy szép sűrű folyadékot nyerünk. Amikor vastagon kezd gyöngyözni, akkor jó. Levesszük a tűzről, hozzákavarjuk a vajat, és kevés ideig hűlni hagyjuk, hogy ne legyen túlságosan folyékony, amikor a lapra kenjük. Közben kavarjuk át, hogy a teteje ne keményedjen meg.
- A glazúrt a maradék lapra kenjük, és megvárjuk, amíg megszilárdul (percek kérdése). Ekkor 12 egyforma négyzetre (vagy téglalapra) vágjuk, és egyenként a megdermedt sütemény tetejére helyezzük, így könnyen tudjuk majd szeletelni.
4 megjegyzés:
Nagyon szép lett és igen finom lehetett az íze.Most én is szívesen elfogadnék egy szeletkét belőle.Kicsit ünnepek után telítődtem az édességgel de ezzel még megtudnék birkózni .:-)) BÚÉK!
Köszönöm,nagyon finom volt tényleg :) BÚÉK!
Édesség ide édesség oda, ezzel az egy szelettel birokra kelnék.....:)
Az biztis,Tücsi!Igaz,hogy óriási egy szelet,de senki nem panaszkodik,hogy túl nagy lenne :)
Megjegyzés küldése