2014. január 2., csütörtök

Francia krémes


Sosem készítettem még krémest, de hogy miért, nem tudom :)
Most valahogy úgy határoztam, hogy készítek, mégpedig francia krémest. Recept után néztem néhány oldalon, mert olyant szerettem volna, ami igazi főzött vaníliás krémmel készül, és nem pudinggal. A leveles tésztát készen vásároltam, mert szerintem nem érdemes még ezzel is foglalkozni, ha már olyan jó minőségűeket árulnak, és elő is van készítve.
A kiinduló recept ez volt, de az elkészítés során sok mindent saját tapasztalataimra hagyatkozva alakítottam.
Őszintén szólva, nem gondoltam volna, hogy ennyire jól sikerül, és ilyen nagy sikere lesz itthon :)

Elkészíteni nem nehéz, inkább egy picit időigényes, szerintem bárki el tudja készíteni.

Hozzávalók:

  • 40 dkg fagyasztott leveles tészta
  • 5 dl habtejszín
  • 4 tojás
  • 1 l tej + 1 dl
  • 25 dkg cukor
  • 13 dkg liszt
  • 2 teáskanál vanília aroma
  • 1 tasak zselatinpor
A glazúrhoz:
  • 20 dkg cukor
  • 7 dkg vaj
  • 4 evőkanál tej
  • 1 evőkanál kakaópor

Elkészítése:

  • A leveles tésztát szobahőmérsékleten hagyjuk kiolvadni. A legjobb, ha készen kinyújtott, és méretre vágott tésztát veszünk, így már eleve tökéletesen egyenes, és nyújtogatni sem kell.
  • Elkészítjük a vaníliás krémet: a tojássárgáját kikavarjuk a cukor felével. Hozzáadjuk a lisztet, és egy kevés tejjel (az 1 literből) simára kavarjuk. A többi tejet feltesszük forrni.
  • Amikor a tej felforrt, a tojásos masszához öntjük, hozzáadjuk a vaníliát is, és habverővel, lassú tüzön, állandóan kavargatva, sűrű krémmé főzzük.
  • Ezután a vaníliás krémet langyosra hűtjük, közben megsütjük a tésztát.
  • A kiolvadt leveles tésztát egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és szép aranyszínűre sütjük. Én légkeverésen, 180 fokon sütöttem, kb 20-25 percig.
  • A vékony tészta hatalmasra nő sütés közben, ezért miután a sütőből kivettük, középen óvatosan vágjuk két lapra, az egyik a sütemény alja lesz, a másik a teteje. Az egyik lapot helyezzük szögletes tortakeretbe (az állítható, alj nélküli a legcélszerűbb), és állítsuk pontosan a tészta méretére.
  • 1 dl hideg tejet a zselatinporral elkeverünk, lassú tüzön felmelegítjük, hogy a zselatin felolvadjon (forralni nem szabad!). A langyos krémhez kavarjuk.
  • A tojásfehérjét a cukor másik felével kemény habbá verjük, majd egy fakanállal óvatosan a krémhez forgatjuk.
  • A krémet a tortakeretbe öntjük a tésztalapra, és hűtúszekrénybe helyezzük, amíg megdermed.
  • Kemény habbá verjük a  tejszínt, és a krémre simítjuk.
  • Elkészítjük a glazúrt: a tejet összekavarjuk a cukorral, hozzáadjuk a kakaót, és kavargatva addig főzzük, amíg egy szép sűrű folyadékot nyerünk. Amikor vastagon kezd gyöngyözni, akkor jó. Levesszük a  tűzről, hozzákavarjuk a vajat, és kevés ideig hűlni hagyjuk, hogy ne legyen túlságosan folyékony, amikor a lapra kenjük. Közben kavarjuk át, hogy a teteje ne keményedjen meg.
  • A glazúrt a maradék lapra kenjük, és megvárjuk, amíg megszilárdul (percek kérdése). Ekkor 12 egyforma négyzetre (vagy téglalapra) vágjuk, és egyenként a megdermedt sütemény tetejére helyezzük, így könnyen tudjuk majd szeletelni.

4 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon szép lett és igen finom lehetett az íze.Most én is szívesen elfogadnék egy szeletkét belőle.Kicsit ünnepek után telítődtem az édességgel de ezzel még megtudnék birkózni .:-)) BÚÉK!

Edó írta...

Köszönöm,nagyon finom volt tényleg :) BÚÉK!

tücsi írta...

Édesség ide édesség oda, ezzel az egy szelettel birokra kelnék.....:)

Edó írta...

Az biztis,Tücsi!Igaz,hogy óriási egy szelet,de senki nem panaszkodik,hogy túl nagy lenne :)