Még mindig el vagyok ragadtatva az alkohol használatától ételekben :) Ez egy hagyományosan készített húsleves, konyakkal felturbózva, és a gombóc is picit átlényegült (pl kimaradt belőle a rizs, és a már megfőtt húsból készült).
Hozzávalók:
- 4 csirke alsócomb
- 2 felsőcomb
- 2 nagyobb répa
- 2 nagyobb petrezselyemgyökér
- 1 nagy szelet zellergyökér
- 1 hagyma
- 3 cikk fokhagyma
- 1 teáskanál szemesbors
- 1 dl konyak (vagy whisky)
- só
A csirkegombóchoz:
- a levesben főtt hús (kb 30 dkg)
- 1 cikk fokhagyma
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
- 1 tojás
- apróra vágott petrezselyemzöld
- só, őrölt bors
Elkészítése:
- A csirkecombokat megmossuk, és bőröstől egy nagy fazékba helyezzük. Felöntjük hideg vízzel, hogy bőven ellepje, és főni tesszük.
- A zöldségeket meghámozzuk, hasábokra vágjuk, és a fokhagymával, meg a borssal együtt a húshoz adjuk.
- Amikor a leves felforrt, lassú tüzön, gyöngyözve 30-40 percig főzzük, majd leszűrjük. Az elején figyeljünk arra, hogy ha hab gyűlt a tetején, szedegessük le.
- A főtt húst a csontról lefejtjük (a bőrére nincs szükség), és a hozzávalókkal együtt késes aprítóban összedolgozzuk (vagy ledaráljuk).
- A leszűrt húslevest visszatesszük főni, közben beletesszük a massszából készlüt gombócokat, meg a konyakot. Megsózzuk, és összeforraljuk.
- A főtt zöldségeket mellé kínálhatjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése