Itt igazából a krém a lényeges, a fánk a szokásos tésztából készült, de mindenki használja azt a tésztát, ami neki a legjobban bevált. Kicsire méreteztem, hogy igazán guszta kis fánkok legyenek.
A krémet szilvesztertől maradt pezsgőből készült. Elképzeltem, milyen lenne, ha a sima, vaníliás főzött krémet tej helyett pezsgővel készíteném. Hát nagyon jó! A pezsgőtől a krém enyhén savanykás, mintha citrom lenne benne, de érdekesen pikáns. Nagyon finom, nekünk nagyon ízlett.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt + a nyújtáshoz
- 2 tojássárgája
- 3 dl langyos tej
- 0,70 ml olaj
- 3 evőkanál cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 teáskanál vanília aroma
- fél teáskanál só
- 1 tasak szárított élesztő
- olaj a sütéshez
A pezsgőkrémhez:
- 3 dl pezsgő
- 2 tojássárgája
- 2 evőkanál liszt
- 0,5 dl tejszín
- 13 dkg cukor
- 1 teáskanál vanília aroma
Elkészítése:
- A lisztet összekavarjuk a sóval, a cukorral, az élesztővel, a citromhéjjal. Ezután a többi hozzávalóval együtt összegyúrjuk, lágy tésztává dagasztjuk. A dagasztást végezheti gép, úgy sokkal egyszerűbb.
- Letakarjuk, és egy órán át kelesztjük a tésztát.
- Ezalatt elkészítjük a pezsgőkrémet: a tojássárgáját a cukorral kikavarjuk, és a pezsgőt fokozatosan adagolva, simára keverjük. Lassú tüzön, kavargatva, 2-3 percig forraljuk. Ekkor hozzáadjuk a tejszínnel elkevert lisztet, és további 2-3 percig főzzük, kavargatva, amíg szép sűrű, enyhén folyékony lesz.
- A tésztát lisztezett felületre borítjuk, lazán átgyúrjuk, és ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk. Kis kör alakú szaggatóval (én 4 cm-es átmérőjű poharat használtam) kiszaggatjuk a fánkokat, lisztezett felületre helyezzük, és további 20-25 percig kelni hagyjuk.
- Egy nagy serpenyőben jó sok olajat hevítünk, és amikor már nagyon forró, belehelyezünk annyi kis fánkot, amennyi elfér. Szép pirosra sütjük mindkét oldalát, félidőben megforgatjuk.
- Szalvétával bélelt tálba kiszedjük, és a pezsgőkrémmel tálaljuk.
1 megjegyzés:
Uramisten, de jóóóó!!!
Megjegyzés küldése