Amióta felfedeztem a zabpehelyliszt jótékony hatását, azóta mindig teszek egy keveset a kelt tésztákba, mert sokkal puhább, légiesebb állagú lesz. Ráadásul így még kevesebb fehér lisztet szükséges hozzáadni, tehát jóval egészségesebb, és kalóriaszegényebb az étel.
Egyszerű és nagyszerű ez a lepény, a medvehagyma igen kellemes ízt kölcsönöz, a tésztája pedig puha, nagyon szerettük.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 30 dkg teljes kiörlésű búzaliszt
- 10 dkg zabpehelyliszt (zabpehely lisztté őrölve)
- 10 dkg fehér liszt
- 2 púpozott evőkanál tejföl
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál cukor
- 1,5 teáskanál só
- 2 dkg élesztő
- 2,5 dl víz
A töltelékhez:
- 20 dkg juhtúró
- 5 tojás
- 3 dkg medvehagyma
- őrölt bors
Elkészítése:
- A tészta hozzávalóit kenyérsütő gépbe (vagy dagasztógépbe) pakoljuk, és tésztává dagasztjuk.
- Ezután hagyjuk a duplájára kelni, maj 4 egyenlő részre osztjuk. Egyenként kör alakúra nyújtjuk, a széleit pedig visszahajtogatjuk, mintegy peremet képezve.
- A tojásokat villával felverjük, belekavarjuk a túrót, meg az apróra vágott medvehagymát. Őrölt borssal ízesítjük, sózni nem szükséges a túró miatt.
- A tésztakorongokat tepsire helyezzük, és a tölteléket egyenletesen eloszlatjuk rajta.
- 180 fokos sütőben kb 22 perc alatt (légkeverés 170 fok, 15 perc) megsütjük.
Tipp: A liszteket kiválthatjuk fehér liszttel, vagy bármilyen más fajta liszttel is, összeszen 50 dkg szükséges. Ezesetben nem szükséges annyi folyadék! A zabpehelyliszttől könnyebb, lazább lesz a tészta.
3 megjegyzés:
Nagyon guszta, csak kár, hogy én nem szeretem a medvehagymát :)
Neem?:)Ritkán hallok olyant,aki nem szereti:)
Én viszont imádom és nagyon jó lehet ez a lepény! El is mentettem a receptet, köszi! ;-)
Megjegyzés küldése