2013. április 13., szombat

Medvehagymás juhtúrós lepény


Amióta felfedeztem a zabpehelyliszt jótékony hatását, azóta mindig teszek egy keveset a kelt tésztákba, mert sokkal puhább, légiesebb állagú lesz. Ráadásul így még kevesebb fehér lisztet szükséges hozzáadni, tehát jóval egészségesebb, és kalóriaszegényebb az étel.
Egyszerű és nagyszerű ez a lepény, a medvehagyma igen kellemes ízt kölcsönöz, a tésztája pedig puha, nagyon szerettük.

Hozzávalók:

A tésztához:
  • 30 dkg teljes kiörlésű búzaliszt
  • 10 dkg zabpehelyliszt (zabpehely lisztté őrölve)
  • 10 dkg fehér liszt
  • 2 púpozott evőkanál tejföl
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál cukor
  • 1,5 teáskanál só
  • 2 dkg élesztő
  • 2,5 dl víz
A töltelékhez:
  • 20 dkg juhtúró
  • 5 tojás
  • 3 dkg medvehagyma
  • őrölt bors
Elkészítése:

  • A tészta hozzávalóit kenyérsütő gépbe (vagy dagasztógépbe) pakoljuk, és tésztává dagasztjuk.
  • Ezután hagyjuk a duplájára kelni, maj 4 egyenlő részre osztjuk. Egyenként kör alakúra nyújtjuk, a széleit pedig visszahajtogatjuk, mintegy peremet képezve.
  • A tojásokat villával felverjük, belekavarjuk a túrót, meg az apróra vágott medvehagymát. Őrölt borssal ízesítjük, sózni nem szükséges a túró miatt.
  • A tésztakorongokat tepsire helyezzük, és a tölteléket egyenletesen eloszlatjuk rajta.
  • 180 fokos sütőben kb 22 perc alatt (légkeverés 170 fok, 15 perc) megsütjük.
Tipp: A liszteket kiválthatjuk fehér liszttel, vagy bármilyen más fajta liszttel is, összeszen 50 dkg szükséges. Ezesetben nem szükséges annyi folyadék! A zabpehelyliszttől könnyebb, lazább lesz a tészta.

3 megjegyzés:

Katalin írta...

Nagyon guszta, csak kár, hogy én nem szeretem a medvehagymát :)

Edó írta...

Neem?:)Ritkán hallok olyant,aki nem szereti:)

Eszter írta...

Én viszont imádom és nagyon jó lehet ez a lepény! El is mentettem a receptet, köszi! ;-)