2013. április 19., péntek

Medvehagymás csalánfőzelék


Zsenge csalánhoz jutottam, van bőven belőle, így mostanában természetesen csalános ételek kerülnek terítékre. Még sosem készítettem, és enni is csak egyszer ettem csalánt (mártásként, és nagyon ízlett), pedig épp annyira finom, mint mondjuk a spenótból készült főzelék.
A pucolása kissé időigényes ugyan, de maga az étel percek alatt elkészül.

Nagyon finom, nagyon egészséges, nem hízlal, és még szép is :)

Hozzávalók:

  • 15 dkg zsenge csalán
  • 3 dkg medvehagyma
  • 1 dl zsírszegény főzőtejszín
  • 3 evőkanál zabkorpa
  • 1 evőkanál házi ételízesítő
  • 1 teáskanál (nyírfa)cukor
  • 2 teáskanál balzsamecet (esetleg citromlé)
  • 1 evőkanál kókuszzsír (vagy olaj)
  • só, őrölt színes bors

Elkészítése:
  • A csalán szárait eltávolítjuk, a zsenge leveleket pedig alaposan átmossuk, hagyjuk lecsepegni.
  • Egy serpenyőben, kókuszzsíron párolni kezdjük, és amikor kissé összeesett, felöntjük 2 dl vízzel. Mgszórjuk őrölt borssal, és 5 percig főzzük.
  • Ekkor levesszük a tűzről, hozzáadjuk a feldarabolt medvehagymát, és az egészet összeturmixoljuk.
  • Visszatesszük a tűzre, hozzáadjuk az ételízesítőt, megsózzuk, és belekavarjuk a tejszínnel elkevert zabkorpát (helyette 1-2 evőkanál liszttel sűríthetünk).
  • Összeforrlajuk, hogy besűrűsüdjön, majd levesszük a tűzről, és cukorral, balzsamecettel ízesítjük.
  • Főtt- vagy sült tojással, buggyantott tojással fogyasztjuk, vagy ki amit szeret főzelék mellé.

2 megjegyzés:

Kati írta...

De jó látni nem csak én használok pléhtányért:)

Edó írta...

Csak fotózásra használom,kimondottan főzelékeknél :)