Nem volt tervben ez az étel, de ha már friss, házi májat kaptam, nem hagyhattam ki.
A májat pirítva szeretem, jó sok hagymával és borssal. Nagyon kell vigyázni, hogy rövid ideig süssük, és csak a végén sózzuk meg, különben kemény, rágós lesz. Érdemes néhány perc után megkóstolni, s ha a belseje már megbarnult, de még puha, akkor jó. Van aki rózsaszínűre sütve szereti.
A köles pedig ugyanúgy készül, mint a rizsköret, csak jóval egészségesebb.
Hozzávalók:
- 80 dkg sertésmáj
- 4 szál zöldhagyma
- 2 evőkanál kókuszzsír vagy olívaolaj
- 1 kisebb csokor petrezselyemzöld
- 1-2 evőkanál friss majoránna
- só, bors
A körethez:
- 2 dl köles
- 1 fej hagyma
- 1 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál házi ételízesítő
- kevés só
Elkészítése:
- A májat megmossuk, és kisebb csíkokra felvágjuk.
- A zöldhagymát karikára vágva a zsiradékon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a májat, és alaposan megborsozzuk.
- Rövid ideig pirítjuk, hogy a máj ne száradjon ki, közben kavargatjuk. Néhány perc után hozzáadjuk az apróra vágott zöldfűszereket, összeforraljuk, levesszük a tűzről és megsózzuk.
- A körethez az apróra vágott hagymát az olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a megmosott kölest, és felöntjük kb 4,5 dl vízzel. Ételízesítőt adunk hozzá, illetve enyhén megsózzuk.
- Lassú tüzön, fedő alatt kb 15 percig pároljuk, amíg a köles a vizet magába szívja.
4 megjegyzés:
Ha máj akkor nekem is készült ez a finom ebéd.Szeretem, szeretem, szereteem !!!!
Igaz még kölessel nem párosítottam, de gondolom azzal is finom lehet.
Imádom a májat és így kölessel még én sem ettem ! Nagyon guszta! :)
Nagyon guszta, májat szeretem, kölest még nem ettem, hol lehet venni?
Kölest én a bió boltban veszem,Kati!
Megjegyzés küldése